dinsdag 13 december 2016

Cuby & The Blizzard at The Rheinhalle Dusseldorf

Voor diegene die het JazzFestival in Bilzen (1968) hadden bezocht,waaronder ikzelf,was het uitkomen van dit album een aangename verrassing.De setlist van dit optreden kwam denk ik veel overeen met het optreden in Bilzen Een van de redenen om destijds af te reizen naar Bilzen wasren C&B waar ik en mijn vrienden enorme fans van waren.Het werd toen toch een speciaal optreden en een bijzondere avond.Alexis Corner speelde een paar nummer mee en de avond werd afgesloten met een prachtige jam-sessie met C&B ,Alexis Corner,The Small Faces,Chris Farlow e.a. De promotor van het het bluesfestival in Dusseldorf was erg onder de indruk van het C&B optreden en nodigde de band uit om daar te komen optreden..De prachtige registratie van dit optreden in Dusseldorf geeft een mooi beeld van hoe de band er in die tijd voorstond.Ik denk dat ik ze in deze bezetting het meest heb zien optreden. De wat schuwe Harry op zang en harmonica,de onverstoorbare Herman pingelend op zijn piano,het geweldige gitaarspel van Eelco,dat alles ondersteund door Dick op drums en Jaap op bass.
De LP heeft al die jaren(43)goed doorstaan,voor de liehebbers Cuby & The Blizzards live!!

                            

LP SIDE ONE: Sugar Mama(John Lee Hooker)-Sweet Little Angel(BB King)- No Way Out(Gelling/vEik)

Intro Harry...eeeh Hello..Hallo..Daarna de interpetatie van C&B van twee bluesklassiekers Sugar Mama en Sweet Little Angel met mooi solo werk van Harry (harmonica) Herman en Eelco.De afsluiter van kant 1 is No Way Out ,een eigen(uptempo) nummer en een gelegenheid voor bassist Jaap van Eik om te soleren.Ook Alexis Corner doet mee.

LP SIDE TWO: Dont Love You Twice (Muskee/Gelling) - Five Long Years(E.Boyd) - Dust My Blues(E.James)

Kant 2 opent met een eigen nummer Dont Love You Twice ,Alexis Corner doet mee,en daarna het absolute hoogtepunt van het album Five Long Years geschreven door Eddie Boyd.Harry schreeuwt de longen uit zijn lijf,en bovendien weergaloos solowerk van Eelco Gelling.Met zegt wel eens dat met het ouder worden de herinerringen steeds mooier worden ,maar na zo,n 43 jaar later blijkt nog steeds wat een topgitarist Eelco Gelling was.In deze vorm zou hij vandaag aan de dag nog zeker bij de beste gitaristen horen. De afsluiter is het overbekende Elmore James nummer Dust My Blues en de gelegenheid voor de muzikanten hun kunnen te tonen.

Ik zou me sterk moeten vergissen,maar ik denk dat bovenstaande setlist behoorlijk overeenkomt met die van het optreden op Jazz Bilzen

Natuurlijk heb ik later C&B in diverse bezettingen op zien treden,altijd goed.Maar dit was toch  mijn favoriete formatie en een prachtige jeugdherinerring!


                 
                   Cuby & the Blizzards Live Bilzen 1968

(Herman Brood piano,Dick Beekman drums,Jaap van Eyk bass,Eelo Gelling gitaar,Harry Muskee zang)

Naar aanleiding van het album van de week gaan we nog maar eens 41!jaar terug in de tijd.Met het kleine autootje van Jos op naar Jazz Bilzen.
Ons eerste grote festival(er zouden er nog veel volgen)en wat voor een!We zagen optredens van Roland,The Pebbles,Tyrannosaurus Rex,Ferre Gringard,Euson & Stax,The Small Faces.We spraken met een verlegen Marc Bolan,Stonden op het podium naar een spectactulair optreden van The Move te kijken(Carl Wayne met bijl)en natuurlijk Cuby en zijn mannen,wat waren ze goed in die tijd!(zie film)Die avond werd besloten met een geweldige jam sessie.Cuby met o.a The Small Faces,Chris Farlow en Alexis Corner.onvergetelijk!als daar toch eens een filmpje van was.
Een reactie posten