Zoeken in deze blog

zaterdag 20 maart 2010

The Band Live at Syra Mosque Pittsburgh November 1970


The Band bestond uit de Canadezen Robbie Robertson (gitaar, piano), Richard Manuel (piano, mondharmonica, drums, saxofoon, keyboard, zang), Garth Hudson (keyboard, piano, clavinet, accordeon, synthesizer, saxofoon), Rick Danko (basgitaar, viool, trombone, zang) en de uit Arkansas afkomstige Levon Helm (drums, mandoline, gitaar, basgitaar, zang). Naast hun 'vaste' instrument (hier als eerste genoemd) bespeelden zij allemaal veel andere instrumenten, zodat zij vaak van plaats wisselden. Vooral de klassiek opgeleide Hudson was een buitengewoon veelzijdig musicus. Zijn wonderlijke orgelklanken gaven de muziek een speciale klankkleur die door velen is nagebootst, maar door weinigen geƫvenaard. Manuel, Danko en Helm, elk met een zeer markant stemgeluid, deelden de vocale partijen en Robertson, die zelden zong, was de voornaamste componist en tekstschrijver. Hun producer John Simon (wel het zesde Band-lid genoemd) nam ook als sessiemuzikant aan de opnamen deel.


CrippleCreek

Op het hoogtepunt, rond 1970, stond The Band in zeer hoog aanzien bij een grote groep muzikale fijnproevers, maar bijna nog meer bij popcritici en collega-muzikanten. Zo verklaarde Eric Clapton, die geregeld met hen samenwerkte, meer dan eens dat hij het allerliefst lid van The Band zou zijn geworden. Voor het publiek waren ze een groep hardwerkende musici zonder sterallures, die liever hard met elkaar werkten aan perfectionering van hun songs dan achter drank en vrouwen aan te gaan. Later werd duidelijk dat ook zij toch niet ongevoelig waren voor de aandacht van groupies en de verlokkingen van drank en drugs. Ook hier ging dit gepaard met een verlies aan frisheid en creativiteit. Toen Robbie Robertson te kennen gaf dat hij genoeg had van het rondtrekken met "this alcoholic freakshow", leidde dit het einde in van The Band in zijn oorspronkelijke samenstelling, ook al werd dat einde groots gevierd.


Time To Kill

Het feit dat Robertson op grond van zijn rol als songwriter de rechten op het merendeel van de composities opeiste, zou later een bron van veel onenigheid tussen de leden worden. De anderen hadden er spijt van dat zij na het uiteenvallen van The Band hun rechten voor een eenmalige afkoopsom aan Robertson hadden verkocht. Vooral tussen Helm en Robertson is het nooit meer goed gekomen. Helms argument was (en is nog steeds) dat de songs van de Band het resultaat waren van intensief groepswerk en dat de speciale 'sound' van de groep in gezamenlijkheid tot stand kwam.


The Weight

In 1976 namen de bandleden afscheid in Winterland in San Francisco met een groots concert The Last Waltz op 24 november, de Amerikaanse nationale feestdag Thanksgiving. Hierbij werd The Band geholpen door een compleet orkest en een lange lijst van gasten onder wie Ronnie Hawkins, Bob Dylan, Muddy Waters, Neil Young, Joni Mitchell, Dr. John (Mac Rebennack), Van Morrison, Eric Clapton, Neil Diamond en de dichter Lawrence Ferlinghetti, die het gedicht Loud Prayer voordroeg.
This Wheels on Fire

The Band (in de oorspronkelijke samenstelling) werd in 1989 ingevoerd in de Canadian Music Hall of Fame en in 1993 in de Rock and Roll Hall of Fame.

De live opnames zijn van de VPRO TV Regiseur-Roelof Kiers Geluid- Jan Rap Camera -Peter Bos

woensdag 17 maart 2010

Bob Dylan at the The Todaiji Temple Nara Japan May 22nd 1994The Great Music Experience was a concert starring Japanese and international musicians staged at the eighth century Buddhist temple of Todai-ji, in Nara, Japan in May 1994. The concert, held over three nights and part-backed by Unesco, took place in front of the world's largest wooden building, housing the largest Buddha statue in the world.Ring Them Bells

The Todai-Ji concert brought together Japanese and Western musicians playing music showing the influences of both cultures. The musicians included Bob Dylan, Jon Bon Jovi, Joni Mitchell and INXS. Dylan played in front of the Tokyo New Philharmonic orchestra, the first time he had played with an orchestra.


Ii,ts A Hard Rain Gonna Fall

The star of the show turned out to be Dylan who said as soon as he came off-stage that he had not sung so well for 15 years. Dylan opened with A Hard Rain's A-Gonna Fall which Q magazine said was "no ordinary version...[he] really opens his lungs and heart and sings, like he's not done for many a year...The only word for it majestic."


I Shall Be Released

maandag 15 maart 2010

Van .....alles Weblog 5JAAR !!!!!!!


HET IS FEEST!!!
Het mooie weblog Van..alles nog wat maar vooral Van Morrison bestaat 5 jaar.
Voor de liefhebbers van de muziek van Van Morrison is dit blog een must, dus ook voor mij(Arthur).Elke dag even aanklikken of er nog nieuwtjes zijn ,beetje discusieeren op het forum ,af en toe een kwisje of een stelling ,het blijf altijd boeiend.
VanFan ,namens alle liefhebbers van Van Morrison ,GEFELICITEERD met je 5 jarige bestaan
en we hopen dat je er nog lang mee mag doorgaan.
Als eerbetoon aan je mooie weblog ,deze bijzondere uitvoering van The Healing Game met een heel vrolijke Van MorrisonVoor felicitaties bezoek
Vanfan
http://freewheeler.web-log.nl/