Zoeken in deze blog

zondag 10 oktober 2010

Solomon Burke OverledenIk kreeg zojuist het bericht door dat Solomon Burke is overleden.
Zie bericht:
De Amerikaanse soulzanger Solomon Burke is overleden op Schiphol. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven bevestigd.
Nadere bijzonderheden ontbreken nog. Wel is duidelijk dat hij na aankomst is overleden in het vliegtuig.
Burke kwam vanochtend op Schiphol aan vanuit zijn woonplaats Los Angeles. Hij zou later deze week optreden met De Dijk in Paradiso.

Ter herrinering en eerbetoon aan deze geweldige zanger onderstaand filmpje samen met Van Morrison


Fast Train (Montreux 2004)

Solomon Burke is zeventig jaar geworden. Hij was in de jaren zestig een van de grote artiesten van het beroemde Atlantic-label.

In de jaren zestig had Burke hits als 'Cry to me' en 'Everybody needs somebody to love'. Zelf had hij verder weinig grote hits, maar uitvoeringen van zijn liedjes door anderen zijn klassiekers geworden. Zo werd 'Everybody needs somebody to love' opgenomen door onder meer de Rolling Stones en de Blues Brothers.

Naast zanger was Burke ook dominee. Hij had een kerk in Los Angeles.
Burke was een markante verschijning op het toneel. Hij was zo corpulent, zo'n 200 kilo, dat zelfstandig lopen de laatste jaren niet meer mogelijk was. Zingen deed hij vanaf een troon, wat zijn handelsmerk werd.

De afgelopen jaren werd hij ontdekt door een jonger publiek, onder meer dankzij optredens op het North Sea Jazz Festival (2005) en Pinkpop (2003). Zijn album 'Don't give up on me' won in 2002 een Grammy. En in 2003 zong hij ook op 'Catch up to my step' van Junkie XL.

Na een optreden in Londen, eind september, beloofde Burke te blijven zingen tot hij niet meer kon. "Zo lang ik nog adem, blijf ik zingen."


Solomon Burke (Philadelphia, Pennsylvania, 21 maart 1940 - 10 okt-2010) R.I.P