Zoeken in deze blog

dinsdag 7 oktober 2008

AMERICAN FOLK MUSIC (1)

Woodrow Wilson (Woody) Guthrie (Okemah (Oklahoma), 14 juli 1912 - New York, 3 oktober 1967) was een productief en invloedrijk Amerikaans folkzanger, gitarist, banjo- en harmonicaspeler, die een schat aan onder meer liederen, folkgedichten en artikelen naliet.

                                       
                                      Woody Guthrie John Henry


                                        
Pete Seeger (Patterson (New York), 3 mei 1919) is een Amerikaans musicus.
Buffy Sainte-Marie (born Beverly Sainte-Marie, February 20, 1941 or this date in 1942)[1][2] is an Academy Award-winning Canadian First Nations musician, composer, visual artist, pacifist[3] educator and social activist.


                                         -
                                              Phil Ochs
Philip David Ochs (El Paso (Texas), 19 december 1940 - Far Rockaway, Queens (New York), 9 april 1976) was een invloedrijke Amerikaanse protestzanger, die vooral in de jaren '60 bekend was


                                          -
Bill Monroe (13 september 19119 september 1996) ontwikkelde de muziekstijl bekend als bluegrass, die genoemd is naar zijn begeleidingsband the Blue Grass Boys, op hun beurt weer genoemd naar zijn geboortestaat Kentucky. Monroes actieve carrière omspande zestig jaar als zanger, instrumentalist, componist en bandleider.

                                              -
The Kingston Trio is an American folk and pop music group that helped launch the folk revival of the late 1950s to early 1960s.
The Kingston Trio's original lineup: Dave Guard, Bob Shane and Nick Reynolds

---------------------
Odetta (born December 31, 1930) is an African-American singer, actress, guitarist, songwriter, and a human rights activist, often referred to as "The Voice of the Civil Rights Movement." Her musical repertoire consists largely of American folk music, blues, jazz, and spirituals. An important figure in the American folk music revival of the 1950s and '60s, she was a formative influence on dozens of artists, including Bob Dylan, Joan Baez, and Janis Joplin.
In Nederland kennen we de Amerikaanse zangeres Odetta vooral van het duet dat ze meer dan veertig jaar geleden zong met Harry Belafonte. "There's a hole in my bucket" was een wereldwijde hit voor het gelegenheidsduo. Belafonte, die nog veel beroemder werd, schreef ooit over haar "Few possess that fine understanding of a song's meaning which transforms it from a melody into a dramatic experience", en dat is precies wat ons altijd aansprak in deze zangeres: ze weet wat ze zingt en brengt dat met volle overtuigingskracht.


-                               
                                    Bob Dylan Man of constant sorrowmaandag 6 oktober 2008

JOHN LEE HOOKER (22-8-1917---- 21-6-2001)
John Lee Hooker (Clarksdale (Mississippi), 22 augustus 1917 - Los Altos (Californië), 21 juni 2001) was een invloedrijke Amerikaanse blueszanger, gitarist en songwriter die tijdens zijn leven verschillende soorten stijlen hanteerde. Hij geldt als een belangrijke vernieuwer van de blues. Bekende nummers van Hooker zijn onder andere Boom Boom en I'm in the Mood. Hij werd geboren in Clarksdale, Mississippi in een muzikale familie, en als neef van Earl Hooker.


.
..................... BOOM BOOM
Ook al stotterde hij bij gewone conversaties, wanneer hij zong, viel dat niet op door z'n half-gesproken zangstijl die zijn handelsmerk werd. Zijn muziek was ritmisch vrij, een eigenschap die teruggevonden wordt bij veel van de akoestische Delta Blues muziek.


HOBO BLUES Live at the America Folk/Blues festival 1965

Aangetrokken door fabriekswerk verhuisde Hooker naar Detroit in 1943, waar hij zou blijven tot in 1969. Hij voelde zich perfect thuis in de nabijheid van de blues-saloons in Hastings Straat, dé plaats in Detroits oostkant voor entertainment voor zwarte burgers.


TUPELO (1960)
Hooker begon zijn carrière in 1948 met de hit single "Boogie Chillen", opgenomen in een studio nabij de Wayne State Universiteit. Hij voerde vooral solo liedjes uit; hij werd populair bij de blues-aficionados, folkfans uit de vroege jaren '60, en bekoorde ook het witte publiek. Ook bood hij de jonge folk hero Bob Dylan indertijd een aantal kansen.


IT SERVE ME RIGHT TO SUFFER
In 1989 begon hij een groepssessie met een aantal muzikanten, onder wieKeith Richards en Carlos Santana, om The Healer op te nemen - dat een Grammy won — een van de vele prijzen. Daarnaast werkte hij samen met onder anderen Miles Davis, Bonnie Raitt en Los Lobos. Hooker heeft ook verscheidene liedjes opgenomen met Van Morrison, zoals Never get out of these blues alive, The healing game en I cover the waterfront. Ook trad hij verscheidene keren op met Van Morrison, waarvan sommige nummers op het live-album A night in San Francisco te vinden zijn.

John Lee Hooker & The Muddy Waters band
with Otis Spann(piano)Andre Stevenson(bass)Francis Clay(drums)Pat Hare(drums)enJames Cotton(harmonica)

Hoewel John Lee Hooker een belangrijk deel van zijn carrière woonde en werkte in Detroit, wordt hij niet meteen geassocieerd met de Chicago-stijl die lang de muziekscene in de grote noordelijke steden van de VS domineerde. Hooker staat vooral bekend als pregnant vertolker van een aantal zuidelijke bluesstijlen, beter bekend onder de verzamelnaam Delta-blues, met veel invloeden van country, folk en de zogeheten "front porch blues". Hookers gebruik van de elektrische gitaar - vaak een Gretsch, soms een Gibson - verbond op nog niet eerder vertoonde wijze de Delta Blues met de sterk opkomende naoorlogse niet louter meer akoestisch geïnspireerde blues.


LOOK WHAT YOU DID TO MY LIVE
Montreal JazzFestival 1980

John Lee Hooker heeft gedurende zijn leven meer dan 100 albums opgenomen. De laatste jaren van zijn leven vertoefde hij rond de baai van San Francisco, in Californië, waar hij een nachtclub toestemming had gegeven om de naam Boom Boom Room te gebruiken, naar één van z'n hitsHooker werd ziek vlak voor hij aan een tour door Europa wilde beginnen, in 2001. Hij stierf niet lang daarna op 84-jarige leeftijd.
Hooker liet acht kinderen, negentien kleinkinderen, een ontelbaar aantal achterkleinkinderen en een neef na.

Hookers songs zijn in een halve eeuw tijd honderden keren gecovered door bands en individuele musici, o.a The White Stripes, MC5, The Doors, George Thorogood, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, AC/DC, Van Morrison, The Yardbirds, The Animals, R. L. Burnside en deJ. Geils Band tot en met The Rolling Stones, Eric Clapton en The Jon Spencer Blues Explosion.

BONNAROO (1)

Het Bonnaroo Music and Arts Festival is een 4 daags music festival,georganiseerd en geproduceertdoor Superfly Productions en AC Entertainment, voor het eerst gehouden in 2002. Rolling Stone Magazine, noemt het "the ultimate over-the-top summer festival." Het festival word gehouden op het Great Stage Park op een 700-acre (2.8 km²) farm in Manchester, Tennessee, 60 miles zuid-oost vanNashville, Tennessee. De belangrijkste attracties van het festival zijn de verschillende muziekpodiums met live muziek in verschillende muzikalestijlen als indie folk, world music, hip hop, jazz, americana, bluegrass, country music, folk, gospel, reggae, electronica, en andere soorten alternatieve muziek .
Ook voor Arthur zou er hier veel te beleven zijn,hier volgen een paar hoogtepunten.


Mooie beelden van Allison Krauss & Robert plant


De sterke come back van Metallica ook hier op Bonnaroo


Suzan Tedechi & Derek Trucks


Glen Hansard (Swell Season) Het heeft rood haar en komt uit Ierland....
Prachtige uitvoering van Astral Weeks


Cat Power, eigenlijk Chan Marshall (volledige naam Charlyn Marie Marshall; 21 januari 1972), is een Amerikaanse singer-songwriter die bekend staat om haar minimalistische (maar vaak pastorale) muziek, voor haar spaarzame gitaar- en pianospel en voor haar etherische vocalen in zuidelijk-Amerikaanse stijl.