Zoeken in deze blog

woensdag 8 mei 2019

Robert Johnson - Sweet Home Chicago

Vandaag 8 Mei was de geboortedag van Robert Johnson .Eén van de invloedrijkste Amerikaanse bluesartiesten aller tijden.

 Robert Leroy Johnson (Hazlehurst (Mississippi), 8 mei 1911 – Three Forks (Mississippi), 16 augustus 1938) is één van de invloedrijkste Amerikaanse bluesartiesten aller tijden. Hoewel hij slechts 27 werd, maar twee opnamesessies heeft gedaan en maar een twintigtal songs naliet, is hij hét voorbeeld voor veel blueszangers en -gitaristen.

Het blad Rolling Stone plaatste hem in 2003 op plaats 5 van de meest gewaardeerde gitaristen aller tijden.

Johnson woonde het eerste deel van zijn leven op een plantage waar hij zich bekend maakte met de bluesharmonica, maar het was zijn wens om de gitaar te leren beheersen. Binnen zeer korte tijd lukte het hem, met behulp van onder meer de mysterieuze Ike Zinneman, het instrument meer dan voldoende te beheersen. Deze prestatie bracht de fabel in de wereld dat Johnson zijn ziel had verkocht aan de duivel. Hij zou op een nacht naar een kruispunt zijn gegaan om daar gitaar te gaan spelen. Om middernacht zou hij benaderd zijn door een grote, donkere man (de duivel), die hem zijn instrument afpakte, het voor hem stemde, en het, in ruil voor zijn ziel, aan hem teruggaf waarna hij het perfect zou kunnen bespelen.

Na een van zijn optredens kreeg hij vergiftigde whisky - waarschijnlijk een actie van een jaloerse echtgenoot van een van zijn scharrels. Hij werd overgebracht naar Greenwood, waar hij het gif binnen enkele dagen door ziekte wist uit te zweten. Hij liep hierbij echter wel een longontsteking op die hem uiteindelijk fataal werd. Johnson werd geboren en overleed in de Amerikaanse staat Mississippi.


Hij haalde de banvloek van de Kerk over zich doordat hij in enkele songs suggereerde (me and the devil, hellhound on my trail) dat hij zijn ziel verkocht had aan de duivel om zo goed gitaar te kunnen spelen.
Johnson is zeer zeker niet de uitvinder van de blues; die bestond al geruime tijd voordat Johnson actief werd. Zijn belang voor de muziekgeschiedenis ligt in de mix die hij maakte van bestaande Delta blues en andere invloeden. Kenmerkend is de ritmische, doorrollende gitaarmuziek. Tijdens zijn leven speelde hij met latere bluesgiganten als Muddy Waters en Howlin' Wolf. In 1986 werd de film Crossroads uitgebracht, waarin de speurtocht naar een verloren nummer van Robert Johnson een thema is. In 1994 kwam er in de VS een postzegel uit met Johnsons gezicht erop. Deze was gemaakt van een van de twee foto's die van hem bekend zijn. De sigaret is echter weggeretoucheerd.
(Bron Wikipedia)

Robert Johnsons grafsteen

maandag 6 mei 2019

Van Morrison - Tupelo Honey, live at The Lion,s Share ,San Anselmo California ( August 8th 1971)

-                                     Lion's Share, 60 Red Hill Avenue, San Anselmo, CA

 The Lions Share was a tiny club at 60 Red Hill in San Anselmo. It was mainly a musicians hangout.
"" The atmosphere is dark with beam ceilings, brick walls, tiffany lamps and relaxed. There are some problems with the sound system, but none with the performers"
                                                                        


Van Morrison -Tupelo Honey  The Lion,s Share... door  morrisanddylan


                                                        
Van Morrison(guitar/vocals)Bill Church(bass)John Platania(guitar)Janet Planet,Ellen Schroer,Martha Velez(vocals)

Tupelo Honey is the fifth studio album by Northern Irish singer-songwriter Van Morrison. It was released in October 1971 by Warner Bros. Records. Morrison had written all of the songs on the album in Woodstock, New York, before his move to Marin County, California, except for "You're My Woman", which he wrote during the recording sessions. Recording began at the beginning of the second quarter of 1971 at the Wally Heider Studios, San Francisco. Morrison moved to the Columbia Studios in May 1971 to complete the album.(Wikipedia)


zondag 5 mei 2019

FOCUS - ERUPTION’ (EXTRACT, PART 2) - BIBELOT DORDRECHT 2019

                               Focus are:
                   Menno Gootjes - Pierre van der Linden- Thijs van Leer - Udo Pannekeek

         

Filmed by Vincent Lyons