Zoeken in deze blog

dinsdag 30 april 2013

REVEREND GARY DAVIS

Today it,s rev.Gary David,s birthday . Reverend Gary Davis, ook wel bekend als Blind Gary Davis, (April 30, 1896May 5, 1972) was een blues en gospel zanger en gitarist. Zijn unieke finger-picking stijl beinvloede veel andere artiesten Stefan Grossman, David Bromberg, Roy Book Binder, Woody Mann, Nick Katzman, Dave Van Ronk, Tom Winslow, en Ernie Hawkins. Grateful Dead, Bob Dylan, Wizz Jones, Jorma Kaukonen, Keb Mo, Ollabelle en Resurrection Band .
......................................
Gary Davis werd geboren op 30 april 1896 in Laurens County, South Carolina. Hij werd opgevoed op een boerderij in het Piemonte Upstate gedeelte van Zuid-Carolina.Hij woonde zo ver van de bewoonde wereld af dat je niet een een trein hoorde fluiten vertelde hij eens. Hij kwam uit een gezin van 8 kinderen waarvan er maar twee volwassen Hij werd door zijn grootmoeder opgevoed omdat zijn ouders niet in staat waren voor hem te zorgen.......................................
Er zijn verschillende verhalen over wanneer en hoe Davis zijn gezichtsvermogen verloor. Uit de interviews met Davis zelf en met Stefan Grossman (een student van Davis) lijkt het erop dat de chemische stoffen die hij kort na de geboorte in zijn ogen kreeg resulteerde in bijna compleet verlies van het gezichtsvermogen Davis heeft gezegd dat hij wel in staat was om vormen te zien, maar niet in staat was een onderscheid te maken tussen de ene persoon en een andere.


......................................
Hij toonde al vroeg interesse in muziek en bouwden een gitaar uit een taartvorm toen hij 7 was. Hij leerde zichzelf spelen en trad al snel op in lokale danszalen Hij zong ook bij het Center Raven Baptist Church koor in Gray Court, South Carolina. In de 1920s speelde hij in een lokaal strijkorkest en bezocht het Cedar Springs School for Blind People in Spartanburg, South Carolin waar hij het Braille lezen leerde.
Rond die tijd brak hij zijn linker pols na uitglijden in de sneeuw. De pols werd niet goed gezet wat de oorzaak is van zijn wat vreemde manier van gitaarspelen.Dit is goed op de filmjes te zien .

..................................
In 1935 werd hij ondekt J. B. Long, een winkelier uit North Carolina ,en maakte zijn eerste trip naar New York City om opnames te maken voor de American Recording Company. Hij maakte 15 opnames voor ARC .Op deze sessies deden ook Bull City Red en Blind Boy Fuller mee die daar veel meer geld voor kregen dan Davis. Tot 1945 maakte hij geen platen meer

..................................
Vanaf 1945 ging Davis weer regelmatig platen opnemen en optreden en bleef dit tot het einde van zijn leven doenHij bleef ook altijd gitaarles geven .Hij stopte met het spelen van pure blues en ging meer over tot het spelen van gospel en folk. Het werd een soort ''gospel blues" als Death Don't Have No Mercy, dat hij voor het eerst opnam in 1960.


..................................
Sawn Phillips,Donovan,Pete Seeger, Rev.Gary Davis

Met de opkomst van de folk music in de jaren 50 en 60 werd Davis ''ondekt'' door mensen als David Van Ronk, Taj Mahal, Jorma Kaukonen, The Grateful Dead en Stefan Grossman die allemaal songs van hem op het repetoire hadden staan. Davis speelde op veel folk festivals inclusief het Newport Folk Festival (1959,1965,1968) en het Cambridge Folk Festival. Hij toerde ook door Europa

...............................
Cocaine Blues
In 1968 kocht Davis een huis in Jamacia, Queens. Hij bleef optreden in de buurt van New York en New Jersey. Op 5 Mei May 1972 werd hij getroffen door een hartaanval terwijl hij op weg was naar een optreden in Newtonville, New Jersey. Hij stierf William Kessler Memorial Hospital and is begraven in Rockville Cemetary in Lynbrook, New York.

Bob Dylan plays Reverent Gary Davis
op zijn prachtige nieuwe album Tell Tale Signs
Cocaine Blues opname uit 1992 24.aug.wenen

Willie Nelson vandaag 80 Jaar!! Happy Birthday Willie!


Willie Nelson for me a real"Superman"

zondag 28 april 2013