zondag 16 juni 2013

Van Morrison - Pinkpop 1990

Dit weekend alweer de 44ste editie van Pinkpop.Ik heb er verscheidene mogen meemaken op mooie optredens gezien.Ik noem Thin Lizzy UB40,Ian Dury,U2,Waterboys ,Graham Parker & The Rumour ,The Cure ,Little Feat, Michael Schenker en vele anderen. Ook de editie van 1990 zag er weer prima uit  .TheBlack Crowes, Mano Negra, Neville Brothers, Urban Dance Squad, Nick Cave, Melissa Etheridge, Texas,Red Hot Chili Peppers,The Mission maar natuurlijk op de eerste plaats Van Morrison!
Het weer was niet geweldig,regenachtig,maar tijdens het optreden van Van Morrison was het toch redelijk droog.
Van Morrison op festivals is niet altijd een succes(Peer)maar dit optreden was toch van een behoorlijk niveau.

                                           Gloria
Van en  zijn band hadden een een uur tot hun beschikking en ze kregen het toch voor elkaar om 16 nummers af te werken.In een razendsnel tempo ging men door het uitgebreide repertoire van heen,het werd een soort Greatest Hits optreden.De aftrap was met dit Gloria(meestal de afsluiter)de stemming zat er gelijk in.Hierna een stampend Full Force Gale en even op de Ierse toer met Star Of The County Down.Daarna  op adem komen met ,een prachtige uitvoering van Northern Muse(Solid Ground)erg mooi.

                                            Northern Muse (Solid Ground)
Het blijf moeilijk om de aandacht van een festivalpubliek tijdens een wat ingetogener nummer vast te houden,vandaar waarschijnlijk deze wat korte versie.Dus tijd voor een meezinger Jacky Wilson Said ,ook bekend in de versie van The Dexy,s Midnight Runners.Van heeft het naar zijn zin,en de band komt lekker op dreef.

Jacky  Wilson Said

We gaan even terug in de tijd,Them komt om de hoek kijken.Baby Please Don,t Go ,Oorspronkelijk van Big Joe Williams maar hier toch bekend geworden als B-Side van Gloria,de hitsingle van Them.

                   
                     Baby Please Don,t Go

Weer even tijd voor bezinning,Did You Get Healed?Nou ,de eerste 20 rijen zeker dat zijn de ware VM gelovigen O ja, die gitaar is even niet nodig.

Did Ye Get Healed
 
 In 1989 kwam het mooie album Avalon Sunset uit.Er werden hiervan maar twee nummers ten gehore gebracht ,natuurijk Have I Told You Lately en dit mooie Orangefield. Het nummer gaat over de school die van Morrison in zijn jeugd bezocht(tegenwoordig Orangefield High School).Even zien we op het laatst de driftige Van,drummer Dave Early moet zachter!!

                                       Orangefield

Candy Dulfer komt de band versterken tot grote vreugde van het publiek.Have i Told You Lately en het onvermijdelijke Moondance/Fever .Het uur is omgevlogen,toch nog tijd voor een toegift?Voor het publiek er om begint te vragen staat de band(met Candy) alweer op het podium voor de afsluiter Bright Side of The Road.

                 Bright Side Of The Road
                  Big hand for The Van Morrison Band:
Richard Buckley - Sax,Dave Early-Drums,Georgie Fame -key,s,Steve Gregory-Sax,
Bernie Holland-Guitar,Neil Drinkwater-Key,s,Brian Odgers-Bas,Special guest Candy Dulfer

Note:
Ik wil langs deze mijn waardering uitspreken voor de makers van bovenstaande beelden.
Waarschijnlijk gemaakt onder moeilijke omstandigheden ,en nog van  voor het digitale tijdperk.
Dank zij hun zijn veel mooie concertenbeelden van Van Morrison bewaard gebleven ook voor het nageslacht.,Namens vele Van Morrison fans en de lezers van mijn blog,Big hand fot the Tapers!!!!
Aart

Een reactie posten