Zoeken in deze blog

zaterdag 10 maart 2012

Jeff Beck


Jeff Beck (Wallington (Surrey, Engeland), 24 juni 1944)


Cause We've Ended As Lovers

Toen Eric Clapton in 1965 The Yardbirds verruilde voor John Mayall and the Bluesbreakers (omdat The Yardbirds hun bluesinvloeden verruilden voor andere horizonten), kwam Beck hem vervangen. Hij speelde tot dan toe in de band The Tridents, die het niet verder had gebracht dan veel optredens en enkele demo's. Beck maakte bij The Yardbirds grote indruk met zijn voor die tijd vooruitstrevende geluidseffecten als distortion en feedback, die goed te horen zijn op de Yardbirds-hits Heart full of Soul (1965) en Shapes of Things (1966)


People Get Ready (with Rod Steward)

Beck bleef maar 18 maanden deel uitmaken van The Yardbirds. Hij verliet de band tijdens een Amerikaanse tournee eind 1966. Begin 1967 formeerde hij zijn eigen Jeff Beck Group met bassist Ron Wood (uit The Birds), drummer Ainsley Dunbar (uit John Mayall's Bluesbreakers) en zanger Rod Stewart (uit Steampacket). Voordat de eerste single was opgenomen was Dunbar al vervangen door Micky Waller.


Beck's Bolero / Immigrant Song / Peter Gunn Theme (with Jimmy Page)

Producer Mickie Most wilde van Beck een popidool maken en liet hem (ondanks de aanwezigheid van Stewart) lead zingen op de eerste twee 'commerciƫle' singles. De eerste, Hi ho silver lining, was een bescheiden hit. De B-kant was een bewerking van Bolero van Ravel onder de titel Beck's Bolero met Keith Moon op drums en bijdragen van Yardbirdsmaatje Jimmy Page. De tweede single, Tallyman (geschreven door Graham Gouldman), deed niet veel, maar op de B-kant was het indrukwekkende stemgeluid van Rod Stewart te horen. Hoewel het nummer de titel Rock my plimsoul kreeg en werd toegeschreven aan 'Jeffrey Rod' (Beck en Stewart) was het niet meer dan een bewerking van het bluesnummer Rock me baby, vooral bekend van B.B. King.


A day In The Live

Er kwam nog een derde single uit, het instrumentale Love is blue, maar Becks versie legde het af tegen het origineel van Paul Mauriat. Op de B-kant, I've been drinking, liet Stewart nogmaals horen een fantastische soul/blueszanger te zijn. The Jeff Beck Group maakte twee fraaie elpees, waarvan de eerste, Truth (1968), grote invloed had op de in die tijd opgerichte nieuwe afsplitsing van The Yardbirds: Led Zeppelin (aanvankelijk The New Yardbirds). De tweede lp was Beck-Ola (1969), die de heavy sound van de eerste lp verder doortrok. In het tweejarig bestaan van de band wisselde de bezetting vrijwel constant. Op de tweede lp was drummer Mick Waller vervangen door Tony Newman en maakte studiopianist Nicky Hopkins deel uit van de band.


Jeff Beck Group - Morning Dew

Ron Wood verliet de band in 1968 enige tijd om in Creation te spelen. Ook bassist Dave Ambrose (o.a. in The Brian Auger Trinity) en drummer Rod Coombes (later o.a. in Stealers Wheel en The Strawbs) waren ooit lid van The Jeff Beck Group. Omdat het succes uitbleef, ging de groep in 1969 uit elkaar. Net toen Jeff Beck een nieuwe band wilde oprichten met Stewart en de ritmesectie van de Amerikaanse band Vanilla Fudge, kreeg hij een ernstig ongeluk dat hem bijna twee jaar uit de roulatie hield.


She,s A Woman

Becks geschiedenis daarna is er een van vallen en opstaan. De ene formatie volgde de andere op, en Beck zocht meer en meer de kant van de jazzrock en fusion op. In 1972 speelde hij mee op de elpee Talking Book van Stevie Wonder, waarvan Beck later Superstition zou coveren met Beck, Bogert & Appice (de band die hij in 1969 had willen oprichten met Stewart, die inmiddels succes had met zijn solo-lp's en met de band The Faces). Eind jaren zeventig speelde Beck veelvuldig met grootheden als Jan Hammer en Stanley Clarke. Ik heb Jeff Beck een keer live gezien en wel op het bluesfestival van Peer,een indrukwekkend optreden.

woensdag 7 maart 2012

Ace Of Cups


Ace of Cups performing at the Festival of Growing Things, Mt. Tam Outdoor Theater, July 1 & 2, 1967

The Ace of Cups emerged in San Francisco in 1967 but moved to Marin County early on during their five years of performing. Since then, they’ve been honored as (very likely) history’s first all-female rock band (as opposed to 1950s-style vocal-focused “girl groups”), as all five members played rock band instruments, sang, and shared the songwriting.


Simplicity

Jimi Hendrix invited the band to open for him at a free concert in Golden Gate Park. In London that December, Hendrix told Melody Maker about some of the "groovy sounds" he had heard that year, "like this girl group, Ace of Cups, who write their own songs and the lead guitarist is hell, really great".
The story of Ace Of Cups
http://www.marinhistory.org/Gala09_AceofCups.html