Zoeken in deze blog

dinsdag 17 september 2013

HANK WILLIAMS


Hank Williams (Mount Olive (Alabama), 17 september 1923 - bij Knoxville (Tennessee), 1 januari 1953) was een Amerikaans countryzanger en singer-songwriter. Hij is één van de bekendste countryartiesten. Op 29-jarige leeftijd is hij overleden aan een overdosis morfine en alcohol.

Willie Nelson heeft altijd een paar Hank Williams songs op zijn repetoire staan,ook afgelopen donderdag in Antwerpen was dat het geval en een mooie aanleiding om een wat aandachtaan deze veel te vroeg overleden country zanger te weiden.
Vanaf jonge leeftijd was Williams geïnteresseerd in de muziek. Op achtjarige leeftijd kochten zijn moeder en tante een tweedehands gitaar voor 3,50 dollar, voor die tijd een groot bedrag. In datzelfde jaar leerde hij Rufus Payne (bijnaam: Tee Tot) kennen, een gitarist die op straat bluesmuziek speelde. Williams trok veel op met Payne, en heeft veel van hem geleerd. Gospel en rhythm and blues hadden grote invloed op de muziek van Hank Williams. Op zijn veertiende richtte Williams met enkele jeugdvrienden The Drifting Cowboys op, de band die hem gedurende zijn gehele carrière zou begeleiden


Zijn talent bleef niet lang onopgemerkt en al snel hadden The Drifting Cowboys een wekelijkse show op een lokale radiozender. Vanwege het moeilijke bestaan als muzikant in de jaren '30, stopte Williams tijdelijk met de muziek om te gaan werken op een scheepswerf. Zijn moeder haalde hem over terug te keren in de muziek en nam de taak van manager op zich.
De combinatie van het doorzettingsvermogen van zijn moeder en Williams' talent leverde succes op. Rond 1940 was hij de populairste artiest in de regio. In 1943 ontmoette hij Audrey Mae Shephard. Williams heeft veel nummers over hun relatie geschreven.
In 1946 vertrokken Williams en Shephard naar Nashville waar ze platenbaas Fred Rose ontmoetten. Rose wou Hank Williams geen platencontract aanbieden, maar hem enkel als liedjesschrijver in dienst nemen. Binnen één dag kwam Williams met de eerste tekst, A Mansion on the Hill, en gaf Rose hem direct een contract voor een half jaar.Williams kreeg via Fred Rose snel een platencontract bij MGM en de eerste release, Move it on over, werd een hit in de country- en popcharts. De mix van hillbilly, boogiewoogie, blues en de inbreng van enkel studiomuzikanten met een jazz-achtergrond, bleek commercieel succesvol. In de tweede helft van de jaren '40 werd Williams steeds beroemder.
Williams gedrag bracht echter problemen met zich mee. Hij had een drankverslaving en kwam regelmatig niet of te laat opdagen voor concerten. Audrey Mae Shephard vroeg een echtscheiding aan en Fred Rose trok ook zijn handen van Williams af. Het succes van zijn singles werd ook wat minder.
Rond 1949 probeerde Williams zijn leven weer op de rails te krijgen. De relatie met Shephard trok bij, en ook met Rose werd weer samengewerkt. Williams raakte ondertussen echter verslaafd aan morfine.
In datzelfde jaar werd Lovesick Blues uitgebracht, hetgeen Williams' grote doorbraak en eerste van twaalf Amerikaanse nummer-één hits betekende. Het nummer bleef vier maanden op nummer één in de Amerikaanse hitlijst. Ook internationaal had hij succes en hij tourde kort door Europa en Japan


Hij bleef verslaafd aan drank en morfine, waardoor zijn huwelijk met Shephard definitief kapot liep. Grote concertzalen zeiden het vertrouwen in hem op en annuleerden geplande concerten. Ook The Drifting Cowboys verlieten Williams. De laatste twee jaar van zijn leven zou hij voornamelijk in kleinere honky tonk-bars spelen, met haastig bijeengeharkte muzikanten. In 1952 trad hij in het huwelijk met Billie Jean, een jonge filmster en belandde hij tevens een maand in de gevangenis voor openbare dronkenschap.


Op nieuwjaarsnacht 1953, op de achterbank van de Cadillac die hem naar het volgende optreden zou brengen, overleed Hank Williams aan een overdosis pijnstillers en morfine. Naar zijn begrafenis in Alabama kwamen meer dan 70.000 mensen, het hoogste aantal dat ooit een begrafenis heeft bijgewoond in die staat.

55 jaar geleden alweer overleden,maar Hank leeft nog steeds voort in zijn ijzersterke songs.Artiesten als Bruce Springsteen Eric Clapton Elvis Presley Willie Nelson en vele anderen coverden zijn liedje en als regelmatig bezoeker van o.a vele bluesfestivals komt er altijd wel een Hank Williamsliedje voorbij.