Zoeken in deze blog

maandag 6 december 2010

Richard Thompson at BBC4 26 Sept.2010

Op 26 September 2010 traden Richard Thompson, Suzannne Vega en Loudon Wainwright op in zg Songwriters Circle voor BBC4.
Een prachtig optreden,dit is het optreden van Richard Thompson met begeleiding van Suzanne en Loudon .Binnenkort de andere twee.Richard Thompson (Londen, 3 april 1949) is een Brits zanger en gitarist. Thompson werd vooral bekend als lid van Fairport Convention, de invloedrijke folkrockband die mede door hem was opgericht. Nadat hij die band had verlaten begon hij een solo-carrière en vormde hij enkele jaren een duo met zijn vrouw Linda Thompson. Thompson geldt als een inventief en technisch zeer begaafde gitarist. Hun zoon Teddy is eveneens actief als zanger en gitarist.


Keep Your Distance van de albums Rumor and Sigh (1991)Watching the Dark(1993)Celtschmerz(1998)Action Packet(2001)

Richard John Thompson werd geboren in Londen in een muzikale familie. In zijn jeugd werd hij beïnvloed door de opkomende rock and roll en de jazz en Schotse folkmuziek uit zijn vaders platencollectie. In 1967 was Thompson een van de oprichters van Fairport Convention, een band die in de daaropvolgende jaren een belangrijk stempel drukte op de Britse folkrock. Thompson was behalve gitarist ook een van de belangrijkste songschrijvers van de band. Begin 1971 verliet hij de band.


1952 Vincent Black Motorcycle album Action Packet(2001)


. De eerste tijd daarna deed hij veel sessiewerk en speelde onder andere op platen van Sandy Denny, Nick Drake en Al Stewart. In 1972 verscheen zijn eerste album Henry The Human Fly. In oktober 1972 trouwde hij met Linda Peters, waarmee hij van 1973 tot 1982 het duo Richard and Linda Thompson vormde. Het duo bracht tot en met 1975 drie albums uit. Dat jaar verhuisde het echtpaar naar een soefistische commune en bekeerden zij zich tot de islam. In 1978 verlieten de twee de commune, ze bleven overigens moslim, en verscheen ook weer een album. Door de slechte verkoopresultaten van dit album en de opvolger werd hun platencontract in 1979 niet verlengd. Dankzij financiële ondersteuning van Gerry Rafferty kon in 1980 nog een album worden opgenomen, maar geen enkele platenmaatschappij wilde het uitbrengen. Voor Joe Boyd’s Hannibal label werd in 1981 nog een album opgenomen. Linda Thompson was tijdens de opnamens zwanger, en het album werd achtergehouden tot het tweetal weer op tournee kon.


Down where the drunkards roll (nummer staat op mijn eerste Richard & Linda lhompson LP I Want to See the Bright Light Tonight)

Richard maakte in de tussentijd een solo-tournee door de Verenigde Staten en begon een relatie met Nancy Covey. In december 1981 scheidden Richard en Linda. Het laatste album van de twee, Shoot Out The Lights verscheen in 1982 en was een redelijk commercieel succes. Na een tournee door de Verenigde Staten gingen de twee ook als artiesten uit elkaar. Sinds 1983 werkt Richard voornamelijk solo. In 1985 verhuisde hij naar Californië en trouwde hij met Covey. Het album Rumor And Sigh uit 1991 is zijn grootste commerciële succes; het album werd genomineerd voor een Grammy en de single I Feel So Good werd een kleine hit. Deze successen kregen echter geen vervolg. In 2001 wees Thompson de verlenging van zijn contract bij Capitol af. Sindsdien verschijnen zijn platen op het kleine en onafhankelijke Cooking Vinyl label.


I Feel So Good (o.a op het Album Rumor and Sigh)

Official Richard Thompson Website
http://www.richardthompson-music.com/


Genesis Hall (van het prachtige Fairport Convention Album ,,Unhalfbricking,,)

Fairport Convention Original Line Up 1968
http://arthurfromholland.blogspot.com/2009/07/fairport-convention-original-line-up.html

Fairport Convention Original Line Up Reunion (6-8-2002)
http://arthurfromholland.blogspot.com/2009/11/fairport-convention-original-line-up-6.html