donderdag 12 augustus 2021

Them (with Van Morrison)The Story.....(new /update 12 Sept - 2015)



Them ontstond in 1961/1962, toen gitarist en zanger Billy Harrison in Belfast samen ging spelen met een aantal andere muzikanten, onder wie bassist Raymond Sweetman en drummer Ronnie Millings. Een vaste bezetting ontstond na het toetreden van bassist Alan Henderson en toetsenist Eric Wrixon. De groep noemde zich The Gamblers en kreeg werk in en om de Noord-Ierse hoofdstad. The Gamblers speelden Amerikaanse rock 'n roll en rhythm and blues. Met het toetreden van zanger en saxofonist Van Morrison nam de populariteit in eigen stad zover toe, dat de vijf de sprong naar Engeland waagden.



  Daar werd de naam veranderd in Them, omdat er al een groep The Gamblers bestond, als begeleiders van zanger Billy Fury. Them kwam onder contract bij Decca. Wrixon had intussen de band verlaten, omdat zijn ouders hun nog minderjarige zoon geen toestemming gaven voor het aangaan van een platencontract. Hij werd vervangen door Pat McAuley (ook wel John genoemd). Nadat ook Millings opstapte, verwisselde McAuley het orgel voor de drums, terwijl zijn broer Jackie McAuley achter de toetsen plaatsnam.(Wikipedia)


 
The Story Of Them

 
Don,t Start Crying Now/One Two Brown Eyes

  Hun eerste single werd uitgebracht in augustus 1964, met op de A-kant Don't start crying now en aan de achterkant One two brown eyes. Het succes bleef uit. Onduidelijk is of op die eerste plaat ook inderdaad alle Themleden te beluisteren zijn. Van Morrison en Henderson lijkt dat zeker, maar in de opnamepraktijk werd veelal met studiomuzikanten gewerkt. Daarin was Them niet uniek. Bekend is het verhaal dat Ringo Starr tijdens de opnamen van de eerste Beatles-singel Love me do plaats moest maken voor een sessiedrummer. Zo zijn tijdens die eerste Them-opnamen waarschijnlijk gitarist Jimmy Page, organisten Arthur Greenslade en Peter Bardens en drummer Bobby Graham ingezet.(Wikipedia)


                                       
                                              Them -The Angry Young Them
 De cover van het eerste Them album in de nieuwe line up ,van links naar rechts:
Billy Harrison.Alan Henderson,Van,Peter Bardens ,Pat McAuly.
Jack McAuly had ondertussen de band verlaten en zou met met broertje Pat verder gaan onder naam The Belfast Gypsies



G-L-O-R-I-A
 Morrison said that he wrote "Gloria" while he performed with the Monarchs in Germany in the summer of 1963, at just about the time he turned eighteen years old




De eerst optredens van Them vonden plaats in The Maritime Hotel in Belfast ,waar de band wekelijks optrad.Organist Eric Wrixon werd al spoedig vervangen zodat tijdens hun eerste plaatopnames voor Decca(July 1964) de band er als volg uitzag:Van links naar rechts,Alan Henderson (Bass)-Van(Vocals,Harmonica)-Billy Harrison(gitaar)-Pat Mcauly(Organ)-Ronny Millings(Drums)




In november 1964 was Them gereduceerd tot een 4 mans band,Ronny was verdwenen en werd op drums vervangen door Pat McAuly
                                       




                    Philosophy


In Januari 1965 kwam Jacky McAuly(broer van Pat) bij de band In deze bezetting werden vijf tracks voor hun eerste album opgenomen, waaronder het prachtige Here Comes The Night.

 
Here Comes The Night



In de zomer van 1965 ging de band 3 maanden toeren in de volgende bezetting ,van links naar rechts:Peter Bardens,Van,Alan Henderson,Joe Baldi(gitaar) en Terry Noon(drums)
                                         Baby Please Don,t Go
 "Baby Please Don't Go" was one of the earliest songs recorded by the Northern Irish band Them, fronted by a 19-year old Van Morrison.

                                      I Can Only Give You Everything

                                 Weer een kortstondige Them line up met tweede van links Ray Eliott(organ) en ook Billy Harrison was weer terug(helemaal links) French E,P.



Mystic Eyes - Them live at the Olympia Parijs (1965)




Them tweede album met de nieuwe bezetting (Sept,65) met van links naar rechts;
John Wilson(drums)Ray Elliott(Key,s,Sax,Flute)Alan Henderson (Bass),Van,Jim Armstrong(Gitaar)

                                          Call My Name

In mei 1966 vertrok Them,met de nieuwe drummer David Harvey naar de USA voor een lange toer die hen zowel langs de West Coast als langs Hawai zou brengen.Ze traden op met bands als The Doors,Captain Beefheart,Frank Zappa,The Association,The Grassroots .e.a ,meestal was Them de hoofdact.








De band was uitgeput na die lange toernee besloot de band ermee te stoppen.








 



De laatste Them line up ,achterste rij:Mike Brown(bass)Alan Henderson(bass)Joe Hanratty(drums)Vooraan:Eric Bell en Van.Eric zou later lid worden van Thin Lizzy

Terug in Belfast waren er nog een paar optredens van Them in een compleet nieuwe bezetting ,maar toen was het gebeurd met Them.Van Morrison ging op de solo toer en die duurt tot op de dag van vandaag voort.

 
 It,a All Over Now Baby Blue(Dylan)



                         
Friday 9 March 1967,Van Morrison landed in Holland ,Them was replaced by the Dutch band Cuby & The Blizzarsd ,that evening his first gig(Deventer)Saturday TV Special en in the evening two gigs 8 hour in Bergen and at midnight Amsterdam(hubbub club).Sunday First in Almelo,then Apeldoorn en then Arnhem en later Nijmegen and the last one in Bussum.Monday Van goes in the airplane to New York to start his solo carriere................





                               
Van Morrison & The Blizzards
One more Time - If you and i could be as Two - Gloria - Hey Girl - My lonely sad Eyes - Mystic Eyes.

The Blizzards are: Eelco Gelling (guitar)Herman Brood (piano)Willie Middel (bass) Hans Waterman(drums)

Van Morrison & Cuby & The Blizzards in The Netherlands
http://home.wxs.nl/~dbron/morrison.htm

The story of Ray Elliot (R.I.P) ,former member of Them
 https://rockroots.wordpress.com/2012/01/11/ray-elliott/

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi, om dit allemaal niet alleen te horen, maar ook om dit te zien!

Elsa

Art461 zei

Dat gebeuren in Nederland had nog een staartje:
http://home.kpn.nl/go5sd5/Van-Art461%20verhaal.htm

Anoniem zei

Great story, Jaap!

Elsa

aart zei

Mooie aanvulling Jaap,bedankt!

Art461 zei

Dat gebeuren in Amsterdam: als ik het me goed heriner (en ik was er bij!) was dat niet Amstelveen, Spinoza Lyceum?

aart zei

Ik geloof je onvoorwaardelijk.Mooi dat jij erbij was!!Ik maak er Amstelveen,Spinoza Lyceum van(op jouw verantwoording,grapje)