dinsdag 21 mei 2013

Ron Splinter (The Outsiders) R.I.P

Ron Splinter is na een zwaar ziekbed op 19 mei 2013, op 64-jarige leeftijd, overleden.
Het word een soort "In Memoriam"blog, dit Arthur,Musical Journey.eerst Ray Manzarek ,en dan zojuist het bericht van Ron Splinter,naast Wally Tax toch ook het gezicht van The Outsiders.
Lekker bandje ,en het was een van mijn eerste grote ""live" concerten.Daarna zouden erg nog vele volgen ,maar dot optreden in ,t,Schuttershof  te Goes staat me nog goed bij.Ron.R.I.P.Het moet een van mijn eerste echte ,,Live,,concerten zijn geweest The Outsiders in dat prachtige Schuttershof in Goes Het zal ergens in 1966/67 geweest zijn.Vijf klein magere mannetjes met erg lange haren ,maar wat een energie op het podium .Vooral Wally natuurlijk ,ik zie het na die jaren nog zo voor me.
Het was het begin van vele mooie concerten die nog zouden volgen......The Outsiders was een Amsterdamse nederbeaband onder aanvoering van zanger Wally Tax. De band werd door Tax in 1960 opgericht toen hij 12 jaar was. In eerste instantie speelde de band voornamelijk in Amsterdamse gelegenheden. Later toerden de Outsiders door het hele land.
Bezetting


The Outsiders speelden in het voorprogramma van het tweede optreden van de The Rolling Stones in Nederland. Vanwege de chaos in 1964 in het Kurhaus organiseerde Paul Acket die toen in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch, op 26 maart 1966. Hitweek, (het vakblad voor langharig werkschuw tuig) schreef dat The Outsiders beter waren dan de Stones en veel fans waren het daar mee eens. De Outsiders braken vervolgens landelijk door. De band had al een platencontract bij het OpArt label van Muziek Expres en namen You mistreat me en I Love Her Still, I Always Will op. Het werden geen hits, maar leverden de groep wel een contract bij platenmaatschappij Relax van Willem Duys op. Het erop volgende Lying All The Time belandde hoog in de hitparade, gevolgd door Touch, het meest bekende nummer van The Outsiders. Andere hits zijn Keep On Trying, Monkey On Your Back en Summer is here.


De stijl van The Outsiders was veel meer garagerock dan typische Nederbiet. De eerste langspeelplaat van The Outsiders bevatte naast studio-opnames ook live-opnames. Die waren op 17 februari 1967 opgenomen in Beatcentum 'De Schuur' in Breda, een primeur in Nederland. De band trad op in Parijs in het voorprogramma van Chuck Berry. Zanger Wally Tax had toen inmiddels ook solo een aantal successen.
Rond 1968 naderde het einde van de band snel nadat Krabbendam in '67 uit de band werd gezet en Rammers midden '68 uit eigen beweging naar C.C.C. Inc. vertrok. Ze werden door multi-instrumentalist Frank Beek vervangen en maakte nog één LP C.Q. In 1969 hield de band op te bestaan en ging over in de band Tax Free.
Wladimir (Wally) Tax (Amsterdam, 14 februari 1948 - Amsterdam, 10 april 2005)

Officiele Outsiders Website
http://www.theoutsiders.eu/


Een reactie posten