vrijdag 30 juli 2010

Django Reinhardt - J'attendrai Swing (1939 )

Jean Baptiste (Django) Reinhardt (Liberchies, 23 januari 1910 – Samois-sur-Seine (Fontainebleau), 16 mei 1953) was een Belgische Sinti-gitarist. Zijn voorliefde ging uit naar jazz. Hij ontwikkelde ook een heel eigen stijl, die bekend staat als jazz manouche of Gipsy jazz en wordt nu beschouwd als een van de grootste namen uit de Belgische jazzgeschiedenis.


J'attendrai



Reinhardt bespeelde vaak grote akoestische gitaren, ontworpen door Mario Maccaferri en gebouwd bij Henri Selmer. Zijn muziek is virtuoos, emotioneel rijk en vooral voor destijds inventief. Het kan snel en ontspannen tegelijk zijn.

Zoals nog steeds vele in zijn stijl kon Reinhardt geen muziekschrift lezen. Anderen moesten voor hem de muziek noteren. Het verhaal gaat dat de klassiek gitarist Andrés Segovia, die nadat Reinhardt voor hem geïmproviseerd had, vroeg waar hij partituren kon kopen - tot dan toe blijkbaar niet beseffend dat deze muziek voor elke moment uniek is.

Reinhardt componeerde dus waarschijnlijk op oor en geheugen honderden stukken, waarvan er enkele uitgroeiden tot 'standards' in de jazzmuziek, zoals Minor Swing (1937), Nuages[1] (1940), Swing 42 (1941) en Djangology [2](1945).

Opmerkelijk is dat de 'Hot Club de France'-stijl door zijn zigeuner-oorsprong een typisch Europese bijdrage aan de geschiedenis van de jazz heeft geleverd.

Django Reinhardt Biografie
http://www.djangomontreal.com/doc/DjangoStory.htm

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldige gitarist! Het Rosenberg Trio in Nederland is ook erg goed. De song "Gypsy" van Van Morrison is leuk om naar te luisteren.

http://www.youtube.com/watch?v=WeqPGh7F6XM&feature=related

Anoniem zei

Sorry, mijn naam vergeten te vermelden.

Elsa