zondag 9 mei 2010

Charlie Musselwhite (Repost)

Charlie Musselwhite (geboren op 31 januari 1944 in Kosciusko, Mississippi) is een Amerikaanse blues-harp-speler en bandleider, een van de blanke bluesmannen die in de vroege jaren 60 samen met Mike bloomfield en Paul Butterfield erg populair was.Hoewel hij vaak word beschouwd als een "witte bluesman" noemt hij zichzelf Native American en een afstammeling van de Choctaw een indianenstam uit die regio.In zijn familie was het normaal om muziek te spelen, zijn vader speelde gitaar en harmonica, zijn moeder op de piano, en een familielid had een one-man band. Als teenager experienteerde Charlie met rockabilly , western swing , electric blues , en vormen van African Americaanse muziek De opkomst van legendarische figuren als o.a Elvis Presley , Jerry Lee Lewis , en Johnny Cash ,waren natuurlijk van grote invloed op
Charlie .Hij onderhield zichzelf in die tijd met het graven van sloten en storten van beton. Echter ook in deze omgeving was muziekmaken voor Charlie het belangrijkste ,hij creeerde voor zichzelf de bijnaam "Memphis Charlie."


In Chicago leert hij artiesten als Lew Soloff, Muddy Waters, Junior Wells, Sonny Boy Williamson, Buddy Guy, Howlin 'Wolf, Little Walter, en Big Walter Horton kennen. Musselwhite dompelt zich compleet onder in het muzikale leven .speelt overal waar hij kan.Hij leert John Lee Hooker kennen en de twee blijven hun hele leven beste vrienden. Ondertussen word Charlie Musselwhite steeds bekender in Chicago

In de tijd leidde Musselwhite zijn eigen blues-band en had met het album en Stand Back! in 1966 veel succes Hij vertrok naar San Fransisco was een van de leidende figuren in de bluesmusicscene Hij overtuigd John Lee Hooker ook om naar san Fransisco te komen.

Sindsdien heeftMusselwhite heeft meer dan 20 albums opgenomen,en speelde op vele albums zoals Bonnie Raitt's Longing in hun hart en The Blind Boys Alabama winnaars van de Grammy Awards. Hij deed mee op Tom Waits ' Mule Variations and INXS ' Suicide Blonde . Hij is ook vermeld op Tom Waits' Mule Variations en INXS 'Suicide Blonde. Zelf won hij WC Handy Awards en zes Grammy nominaties, alsmede de Lifetime Achievement Awards van het Monterey Blues Festival en de San Javier Jazz Festival in San Javier, Spanje en de Mississippi President's Award for Excellence in the Arts.


Charlie Musselwhite & Dr John

In de loop der jaren maakt Musselwhite een zijsprong naar wat andere muziek,op zijn album Continental Drifter werk hij samen met Quarteto Patria , uit Cuba's Santiago regio,vergelijkbaar met de muziek uit de Mississippi Delta .
Zijn laatste twee albums, Sanctuary en Delta Hardware, zijn beide uitgekomen op Real World Records.


Charlie & dochter Layla
Een reactie posten