Zoeken in deze blog

vrijdag 6 maart 2009

Andy Tielman (The Tielman Brothers)

Het verhaal van THE TIELMAN BROTHERS begon in Soerabaya waar 4 broertjes Tielman met zusje Jane in 1945 samen volksliedjes en traditionele dansen gingen vertolken.
Andy Tielman werd geboren in Makassar en woonde tot zijn 21e jaar in Indonesië. Zijn vader, Herman Tielman kwam van Timor en was in dienst bij het Koninklijk Nederlands Indisch leger. Andy's moeder Flora Lorine Tielman, was van half duitse afkomst. Vader Herman was een begaafd musicus en bracht zijn kinderen Reggy, Ponthon, Andy, Loulou en Jane liefde voor en kennis van muziek bij.

De vier broers en zuster Jane begonnen in de jaren na de oorlog op te treden onder de namen the Timor Rhytm Brothers en the Four T's. Ze gaven zelfs een keer een optreden in het paleis van president Soekarno. Ze hadden weliswaar een Nederlandse nationaliteit, maar dat telde op dat moment niet voor de president. Muziek betekende veel voor hen. Halverwege de jaren 50 werd de nationaliteit wel een probleem. De broers konden een tour door het land maken, maar alleen als ze Indonesiër werden. En anders moesten ze het land verlaten. Herman Tielman vond dat zijn kinderen in Holland meer toekomstmogelijkheden hadden en in 1957 stapte hij met zijn familie op de boot. Begin 1957 verhuist de familie naar Breda en even later naar Den Haag. Hun naam veranderde in de Tielman Brothers, aangezien Timor niet bekend is in Nederland.


Mede door een geweldige show op de wereldtentoonstelling in Brussel kunnen de Tielman Brothers in 1958 Nederlands eerste rock and roll-single opnemen, genaamd Rock Little Baby Of Mine. Dit was een zelf gecomponeerd nummer. De Tielman Brothers hebben meteen een grote voorsprong op andere rock and roll-bands, zowel door hun muzikale aanleg als door de stunts die ze uitvoeren op het podium. Vervolgens kwamen de Tielman Brothers ook in contact met enkele buitenlandse concertpromotors, waardoor ze veel zijn gaan optreden in Duitsland. Het respect van collega-muzikanten, zoals The Beatles, is enorm. De spectaculaire act van de Tielman Brothers, bevatte veel elementen die Jimi Hendrix en The Who later ook gebruikten, zoals experimenten met feedback van het publiek en het wild zwaaien met de gitaren. Na Duitsland veroverden de Tielman Brothers ook Zwitserland, Oostenrijk en Zweden. Andy Tielman draagt in het buitenland de bijnaam: the Godfather of Dutch Popmusic. In Den Haag waren de Tielman Brothers een grote band. Dit bleek tijdens diverse grote rock and roll-feesten, die eindigden in massale swingpartijen. Intussen breekt de indo-rock internationaal door, diverse singles worden ook op de Amerikaanse markt uitgebracht.

Lover
In 1965 kregen ze een uitnodiging om in Palais De Danse in Scheveningen te komen optreden. Ze traden daar met groot succes op in de maanden juli en augustus. Jos van Vliet, actief als voorzitter van indische bandjes en perschef bij Negram/Delta records haalde ze naar de studio en het resultaat was het prachtige album 'East And West', waarop Andy schitterde in 5 prachtige ballades, waaronder: Unchained Melody, Maria en Danny Boy. Het nummer Maria (West Side Story) werd op single uitgebracht en bereikte de 20e plaats als hoogste positie in oktober 1965. Deze single werd ook in amerika uitgebracht. In 1966 brengt Andy zijn eerste solosingle Little Lovely Lady uit en in 1967 scoort de band onverwachts de grootste hit uit hun carriére. Little Bird werd in 1967 in Nederland opgenomen en bereikte de 7e plaats in de Top 40. Ook deze plaat werd in Amerika uitgebracht.


in de jaren '70 reisden de Tielman Brothers door heel Europa. Van 1981 tot 1986 was Andy Tielman op solo tournee door Azië en meteen daarna jarenlang in Australië, Nieuw Zeeland en Hawaï. Andy blijft in de jaren negentig als solo-artiest optredens verzorgen en CD's opnemen. In 1990 heeft Andy Tielman het album 'Now and Forever' uitgebracht en werd platina. Tournee's op de Caribische Eilanden en in Noord-Amerika vonden plaats in 1994 en 1995. In 1997 brengt Andy Tielman zijn nieuwe CD uit, genaamd 'Loraine Jane' .


Ketjill
Tevens heeft andy op zaterdag 11 juni 2005 een koninklijke onderscheiding ontvangen. In het nieuwe Grand Winston Hotel op het Generaal Eisenhowerplein in Rijswijk is om 12.00 uur bij Andy Tielman de Koninklijke onderscheiding lid in de Orde van Oranje Nassau opgespeld. De onderscheiding ontving Andy voor de betekenis die hij heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek.Voor meer informatie over Andy Tielman bezoek zijn Website
http://andytielman.nl/

Alles over The Tielman Brothers
http://indorock.pmouse.nl/tielmanbrothers.htm


Biografie, samengesteld door Harry Ballemaker in samenwerking met de Sir Winston Leisure Group, over de legendarische Indo-rocker Andy Tielman (geb. 1936, Makassar). Tielman werd in eerste instantie bekend als prominent lid van de Tielman Brothers, die in het na-oorlogse Nederland en Duitsland veel furore maakte met wervelende shows, volstrekt uniek gitaarspel en die verantwoordelijk was voor de eerste echte Rock 'n Roll die op Nederlandse bodem werd gespeeld. Met commentaar van enkele goede bekenden, zoals Barry Hay (zanger van Golden Earring). Andy Tielman kende een leven en loopbaan met veel ups en downs, maar de laatste jaren lijkt hij evenwicht en geluk te hebben gevonden met zijn gezin (hij trouwde met een fan), zijn muziek, en in zijn woonplaats Scheveningen. Verlucht met veel kleurenfoto's is dit weliswaar een lofzang geworden, maar toch zeker een terecht eerbetoon aan een levende Rock 'n Roll legende van eigen, zij het Indische, bodem. Bevat een discografie.

(Biblion recensie, Ans Mooijenkind-in 't Hol)

Geen opmerkingen: