woensdag 28 mei 2008

AMERICAN POP FROM THE 60XTIES

Brenda Lee

Amerikaanse zangeres en actrice uit de jaren 60. Niet alleen de pop ballads waren haar grootste hits, maar ook country en een aantal verrassende rockabillyplaten.

Hits: I'm sorry (1960), I Want To Be Wanted, Sweet Nothings & Rockin' Around The Christmas Tree.

De beste van haar latere hits, Is It True?, was een verbazend hard-rock nummer, opgenomen in 1964 in London, samen met Jimmy Page op gitaar.

In de jaren 70 was ze een tijd succesvol met country muziek.
Bobby Goldsboro

Amerikaanse countryzanger, songwriter en gitarist. Geboren 18 Januari 1941 in Marianna, Florida.

Goldsboro had meer dan 20 hits tussen zijn eerste, "Molly” (1962) en zijn laatste, "Summer (The First Time)" (1973). De grootste was "Honey" (1968), een Amerikaanse nummer 1.

In 1956 trekt Goldsboro naar Dothan, Alabama. Hij speelde gitaar bij The Candy Men, een groep die Roy Orbison begeleidde tussen 1962 en 1964.

1964 'Hello summertime'

In februari 1966 brengt Dave Berry een compositie van Bobby Goldsboro uit. “If you wait for love” haalt in Nederland de 9e plaats.

Del Shannon (December 30, 1934February 8, 1990), was een Americaanse rock and roller die vooral bekend werd met de No. 1 hit "Runaway" in 1961.


Dion and the Belmonts was een bekende Americaanse Doo Wop vocal group in de late jaren 1950 De groep onstond toen Dion DiMucci zich bij de The Belmonts - Carlo Mastrangelo, Freddie Milano, and Angelo D'Aleo voegde in 1957.
Na zijn doowop-werk scoort Dion solo grote hits met “Runaround Sue”, “The Wanderer” en “Ruby Baby”. Veel muziekliefhebbers kennen alleen deze tienerhits van de man uit New York, maar eind jaren zestig komt de Amerikaanse Italiaan pas goed op stoom. Hij schrijft “Abraham, Martin And John”, een fantastisch lied over Abraham Lincoln - de Amerikaanse president die verantwoordelijk gehouden mag worden voor de afschaffing van de slavernij - Martin Luther King en John F Kennedy. “Has anybody seen, my old friend John… It seems the good die young…” Prachtig ingetogen protest.
Nog altijd is Dion DiMucci niet uitgemuciseerd, en dat is anders dan bij veel leeftijd- en generatiegenoten een mazzeltje voor de vrienden van het goede lied. In 2006 kwam zijn fraaie Bronx In Blue-album uit en onlangs het niet minder sterke Son Of Skip James. Dion verkent tegenwoordig de blues en doet dat met verve en overgave.
Don Mclean

Don McLean (New York, 2 oktober 1945) is een Amerikaanse singer-songwriter.

Het bekendste nummer van Don McLean is American Pie. Het nummer gaat waarschijnlijk over de dood van Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper, tijdens een vliegtuigcrash op 3 februari 1959. Dit wordt in het nummer The Day the Music Died genoemd. McLean heeft verklaard dat de teksten ook autobiografisch zijn, en dat ze zijn leven van de jaren '50 en '60 weergeven. In dat geval zou The levy (waarover gezongen wordt) zijn stamkroeg kunnen zijn vlakbij zijn school in Iona.
Een reactie posten