zondag 6 april 2008

NEDERBEAT

Golden Earring is de oudste Nederlandse rockband en werd opgericht in 1961. Als een van de weinige Nederlandse bands heeft Golden Earring echt internationaal succes gehad, vooral vanwege hun hits Radar Love en Twilight Zone. In de USA maar ook in het Verenigd Koninkrijk en in vele andere landen wordt Golden Earring wel gezien als "het best bewaarde geheim van de rock". De band heeft wereldwijd miljoenen albums verkocht en genoot in de jaren zeventig en tachtig sterrenstatus, met name in de Verenigde Staten. Al meer dan vijfenveertig jaar neemt Golden Earring een dominante positie in de Nederlandse muziekwereld in met meer dan dertig gouden en platina albums. De band stond tot nu toe in totaal 389 weken in de Nederlandse Top 40 en is daarmee de succesvolste Nederlandse single-artiest in die lijst. De vier Haagse musici vormen een van de belangrijkste Nederlandse bands die nog steeds wekelijks optreedt en daarbij veel van haar 47 hits speelt.
The Motions komen eind 1964 voort uit Ritchie & the Ricochets, waarin Bennett en van Leeuwen speelden. Deze groep speelde op 8 augustus 1964 in het voorprogramma van de Stones in het Kurhaus. De eerste single van The Motions is in december 1964 It's Gone (geschreven door Van Leeuwen). De single wordt zonder dat de verkoopcijfers daar aanleiding toe geven door Joost den Draaijer en consorten begin 1965 één week in de Veronica Top 40 op nummer 39 geplaatst. Daarmee zijn The Motions de eerste Nederlandse beatgroep die in de hitparade belandt. De eerste lp Introduction to The Motions wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als een klassieker in de Nederbiet. Met het nummer Wasted Words (geïnspireerd door de rage rond de protestsong) heeft de band de eerste grote hit in 1965. Daarna volgen de hits elkaar in 1966 in hoog tempo op: Why don't you take it, Every step I take en It's the same old song. Ook komt er een tweede lp uit Their own way.


The Outsiders speelden in het voorprogramma van het tweede optreden van de The Rolling Stones in Nederland. Vanwege de chaos in 1963 in het Kurhaus organiseerde Paul Aket die toen in de Veehallen te 's-Hertogenbosch, in november 1965. Hitweek, (het vakblad voor langharig werkschuw tuig) schreef dat The Outsiders beter waren dan de Stones en veel fans waren het daar mee eens. De Outsiders braken vervolgens landelijk door. De band had al een platencontract bij Relax van Willem Duys en namen You mistread me en I Love Her Still, I Always Will op. Het werden een bescheiden hits. Het erop volgende Lying All The Time belandde hoog in de hitparade, gevolgd door Touch, het meest bekende nummer van The Outsiders. Andere hits zijn Keep On Trying, Monkey On Your Back en Summer is here.Rond 1968 naderde het einde van de band snel toen Krabbendam uit de band werd gezet en Rammers uit eigen beweging naar C.C.C. Inc. vertrok. Ze werden door multi-instrumentalist Frank Beek vervangen en maakte nog één LP C.Q. In 1969 hield de band op te bestaan

1970.... Met de singles Indian Pipe en Lucy Lucy verovert Amsterdam respectievelijk een 29e en een 13e plaats in de top 40. Julie Come Back reikt niet verder dan de tipparade. Amsterdam is goed voor kwalitatief hoogwaardige singles die een treffend tijdsbeeld geven; op Amerikaanse leest geschoeide, pop met licht psychedische invloeden. Michel van Dijk (Les Baroques, Ekseption) neemt in de periode 1970-1971 de zang voor zijn rekening
Group 1850
(soms ook Groep 1850) is een Nederlandse psychedelische groep, voortgekomen uit de Haagse band The Klits, die eind jaren zestig twee lp's maakt. In het werk van Group 1850 kom je van alles tegen: overstuurde gitaren, experimenten met vreemde klanken, meerstemmige zang, snel wisselende ritmes, tapeloops en andere trucs met bandrecorders (stemmen op verschillende snelheden), gregoriaans aandoende koren en zang, blazers enzovoorts. Op hun hitje Mother no-head wordt de solozang door hun producer Hans van Hemert ingezongen, terwijl het Urker Mannenkoor voor de achtergrondzang zorgt. Na 1974 is Group 1850 meer een project rond Peter Sjardin dan een vaste band. Group 1850 is dan eigenlijk al lang over het hoogtepunt heen en na 1976 wordt niets meer geproduceerd onder die naam. Op een internetsite kondigt Peter Sjardin in 2004 de release van achtergebleven opnamen uit de Agemo's trip to mother earth- en Paradise now-periode aan.

Sandy Coast was een Nederlandse beatgroep uit Voorburg die vooral eind jaren '60 en begin jaren '70 populair was. Zijn bekendste hits waren True love that's a wonder uit 1971 en The eyes of Jenny uit 1981. De leadzanger van de groep was Hans Vermeulen.
Een reactie posten