vrijdag 28 maart 2008

ZATERDAGAVOND, HET IS SOULTIME!!


Vanavond Soulavond met Stevie Wonder!

Stevie Wonder - Superstition

Wonder werd vlak na zijn geboorte blind en leerde al vanaf zeer jonge leeftijd enkele instrumenten zoals de mondharmonica, piano en drums te bespelen.

In 1962 werd hij ontdekt door Ronnie White (lid van The Miracles). In 1963 kwam het bekende liedje Fingertips uit, onder de naam Little Stevie Wonder. Het werd de start van een grootse carrière en Stevie’s eerste nummer 1 hit in de Verenigde Staten.
Enkele van zijn hits uit de jaren zestig en zeventig zijn Uptight (everything's alright) (1965), Blowin' in the Wind (1966), I was made to love her (1967), For once in my life (1968), Signed, sealed, delivered I'm yours (1970), Superstition (1972) en You are the sunshine of my life (1973)

In de jaren '70 heeft hij na een ernstig auto-ongeluk, waarbij hij hersenletsel opliep, ook nog zijn reuk- en smaakzin verloren. In het midden van de jaren '70 maakte hij zijn grootste creatieve meesterwerk Songs in the key of life, waar heden ten dage nog steeds veelvuldig van wordt gesampled en waarvan de nummers ook nog steeds door veel andere artiesten worden gespeeld (gecoverd), zoals I wish, Sir Duke en Pastime paradise
Zijn contract bij Motown liep af in 1971 en Stevie Wonder financierde zelf de opname van twee albums met zijn eigen materiaal, waarbij hij bijna alle instrumenten zelf bespeelde en voor het eerst experimenteerde met meer ambitieuze muzikale vormen. Hij was de eerste die in de zwarte muziek de synthesizer gebruikte en hij verbreedde zijn teksten met rassenproblemen en spirituele vragen.
Talking Book, in 1972, combineerde de technologische voortgang van recente albums met groot commercieel succes en produceerde hitsingles als Superstition en You Are The Sunshine Of My Life. Met de Roling Stones ging Stevie Wonder in 1972 op een gemeenschappelijke USA-tournee.Stevie Wonder is niet alleen actief als zanger en instrumentalist, maar ook als producent, arrangeur, tekstschrijver en componist en maakte in zijn songs zowel gebruik van elementen uit de jazz blues, soul, alsook van reggae en rock. Stevie Wonder engageerde zich niet alleen in zijn songs, maar ook in interviews en in demonstraties voor de anti-apartheid-beweging. Het lukte Wonder acht keer de eerste plaats op de hitparade te veroveren. Hij kreeg 19 Grammies en een oscar voor de song van het jaar 1984 I Just Called To Say I Love You.

Verdere hits: I Was Made To Love Her, For Once In My Life, It's Wrong My Cherie Amour Yester-Me, Yester-You, Yesterday.
Een reactie posten