vrijdag 15 februari 2019

Ernst Jansz - Ik was eeen hippie


         Ernst Jansz (Amsterdam, 24 mei 1948) is een Nederlandse muzikant (singer-songwriter) en oprichter van de Nederlandse band Doe Maar. Als schrijver heeft Jansz vijf boeken op zijn naam staan.                               

                                              

Neerkant is de naam van het dorpje in de Brabantse Peel, waar Ernst Jansz en zijn muziekvrienden van CCC Inc. in 1970 een commune beginnen. Zeven jongens met gitaren en lang haar, hippies uit Amsterdam met hun vriendinnen, kinderen en huisdieren. Ze hopen met hun idealen de wereld te verbeteren. Na een paar jaar valt de commune echter uit elkaar en de bandleden verhuizen een voor een weer terug naar de Randstad. Alleen Jansz is tot op de dag van vandaag in de verbouwde boerderij in Neerkant blijven wonen. Zoals hij in zijn nieuwe single zingt een hippie is hij misschien nog steeds. ‘Ik herinner mij het huis, een boerderij in Brabant. Wij reizigers uit Holland, wij voelden ons er thuis. Zo kwamen wij er aan eind zestiger jaren, wat jongens met gitaren, voorgoed van huis gegaan.‘ Na CCC Inc. begint Ernst Jansz diverse bands: Slumberlandband (1975), Rumbones (1977) en vervolgens in 1978 Doe Maar, dat wegens teveel succes in 1984 wordt opgeheven. In 1976 toert Jansz voor het eerst met Boudewijn de Groot en in de jaren daarna zal hij nog regelmatig als begeleider, bandleider en producer met Boudewijn de Groot samenwerken. Ook met Bram Vermeulen gaat Jansz op tournee en ook voor hem produceert hij platen.


CCC inc.

  • 1970 - To Our Grandchildren
  • 1971 - Watching The Evening Sun
  • 1973 - Castle In Spain
  • 1975 - CCC Forever
  • 1984 - Van Beusekom
  • 1990 - Speed & Intensity
  • 2000 - Jan
  • 2007 - 1967-2007 Verzameld Werk. Door Ernst Jansz samengesteld.
  • 2012 - Jack owned a house (CCC volume XIII 2012)

Slumberlandband

  • 1975 - Slumberlandband

Doe Maar

Studioalbums
  • 1979 - Doe Maar
  • 1981 - Skunk
  • 1982 - Doris Day & Andere Stukken
  • 1983 - 4us
  • 2000 - Klaar
  • 2012 - Versies/De Limmen Tapes
Dub-album
  • 1982 - Doe de Dub (Dub-versie van 'Doris Day & andere stukken')
Live-albums
  • 1983 - Lijf aan Lijf
  • 1995 - Het Afscheidsconcert (ook video)
  • 2000 - Hees van Ahoy (ook dvd)
  • 2012 - Doe Maar Symphonica in Rosso (ook dvd)
Verzameld werk
  • 2012 - De doos van Doe Maar, samengesteld door Ernst Jansz.

De Gevestigde Orde

De Gevestigde Orde was een eenmalig project van Stichting Popmuziek Nederland waarbij Joost Belinfante, leden van Doe Maar (maar zonder Henny Vrienten) en Bram Vermeulen & de Toekomst een gelegenheidsformatie vormden.
  • 1983 - De Gevestigde Orde (live-lp)

Rienne Va Plus

Ernst Jansz en Jan Hendriks vormden na het opheffen van Doe Maar een trio met zangeres Rieany (Rienne) Janssen.
  • 1990 - Rienne Va Plus
  • 1992 - Money Makes Millionaires

Producer

  • 1984 - Drie Heren - Ik Zag Drie Heren...
  • 1985 - Blue Murder - La La Love
  • 1985 - Claw Boys Claw - Indian Wallpaper
  • 1986 - Blue Murder - Talk Talk Talk
  • 1986 - Blue Murder - Stalking The Deerpark
  • 1991 - Bram Vermeulen - Vriend En Vijand
  • 1994 - Bram Vermeulen - Achter Mijn Ogen
  • 1995 - Bram Vermeulen - Tijd/Vrije Tijd
  • 1997 - Bram Vermeulen - Polonaise
  • 1997 - Boudewijn de Groot - Een hele tour: Gent
  • 1998 - Bram Vermeulen - Allemaal
  • 2004 - Boudewijn de Groot - Eiland In De Verte
  • 2005 - Boudewijn de Groot - Een Avond in Brussel, cd/dvd
  • 2007 - Boudewijn de Groot - Lage Landen Tour, cd/dvd

Bibliografie

  • 1983 - Gideons Droom (roman) (Speciale uitgebreide heruitgave verscheen in november 2013)
  • 1985 - De Overkant (roman) (Speciale uitgebreide heruitgave verscheen in 2009)
  • 2006 - Molenbeekstraat (roman)
  • 2010 - Dromen van Johanna (brieven aan een vriend - vertalingen teksten Bob Dylan)
  • 2017 - De Neerkant, Kronieken 1970 - 1980 (roman)

Geen opmerkingen: