vrijdag 24 juni 2016

Chicago Transit Authority - Concertgebouw Amsterdam (12dec.1969)


Chicago is een Amerikaanse rock band ,opgericht in 1967 in Chicago, Illinois. Ze beschrijven zelf hun muziek al "rock and roll band with horns" in het begin politiek geladen, soms experimenteel, een combinatie van rock en jazz.Later ging de groep over op een wat meer "softe" sound en ballads..Voor mij persoonlijk minder interessant maar desondanks scoorde de groep meerdere hits gedurende de jaren 1970 en 1980. Chicago is een van de langstlopende en meest succesvolle rockgroepen uit de geschiedenis.

 
 Does Anybody Really Know What Time it Is?

Op 12 December trad de band op in het mooie Concertgebouw in Amsterdam ,voor een ,op het oog, zeer statisch publiek.
 De originele bezetting van de band was ,Robert Lamm- keyboard,Terry Kath -guitar ,Peter Cetera -bassist ,zij deden ook de vocals, James Pankow, Lee Loughnane en Walter Parazaider vormden de blazerssectie en Danny Seraphine op de drums.

  25 or 6 to 4

Het eerste album (April 1969),  The Chicago Transit Authority, was gelijk een dubbel album,wat toch wel bijzonder was voor een eersteling.. Er werden er meer dan een miljoen van verkocht .Het album bevat klassiekers als "Does Anybody Really Know What Time It Is?", "Beginnings", "Questions 67 and 68", en "I'm a Man" – allemaal ook uitgebracht als singles.
Toen de echte Chicago Transit Authority( bus en trein  maatschappij in  Chicago.) dreigde met juridische stappen over de naam  ,werd snel  na de release van het album, de bandnaam ingekort tot Chicago

                 Its better end soon (Chicago ll )

  Terry Kath's ontwikkeling als gitarist was zo sterk dat zelfs Jimi Hendrix een bewonderaar was van Terry,s manier van spelen .Zo vertelde saxophonist Walter Parazaider,  “This guy came up very quietly and tapped me on the shoulder. He says, ‘Hi, I’m Jimi Hendrix. I’ve been watching you guys and I think your guitarist is better than me.”

                                            I,m a Man

 "I'm a Man" is een nummer van The Spencer Davis Group singer-songwriter Steve Winwood en record producer Jimmy Miller.

 Chicago Transit Authority nam het nummer "I'm a Man" op voor hun debut album, The Chicago Transit Authority. Hoewel het de  B-side was van"Questions 67 and 68" kwam het nummer toch op de 49 ste plaats van  U.S. Billboard Hot 100 in 1971.

  Terry Alan Kath (31 januari 1946 - 23 januari 1978), geboren in Chicago, Illinois, was een Amerikaanse muzikant en songwriter. Hij was de originele gitarist en mede-oprichter van de rockband Chicago. Hij stierf in het begin van 1978, acht dagen voor zijn 32ste verjaardag, het spelen met een pistool werd hem noodlottig.
Een reactie posten