Zoeken in deze blog

vrijdag 25 maart 2016

Aretha Franklin - Live Concertgebouw Amsterdam 1968

Veel mooi concerten meegemaakt ,ook in het concertgebouw, maar bij dit ,heerlijk chaotische gebeuren was ik helaas niet aanwezig.
In 1968 gaven Aretha Franklin en haar vaste achtergrondkoortje The Sweet Inspirations een legendarisch concert in een afgeladen Concertgebouw te Amsterdam.De avond tevoren had ze al opgetreden in De Doelen en nu was Amsterdam aan de beurt.Aretha had pas drie albums uitgebracht en het was haar eerste optreden buiten de Verenigde Staten. Nederland gaat voor de bijl,Aretha geeft geeft daar alle aanleiding toe, want zelfs haar ballads swingen als de neten.


Satisfaction

Gelijk bij de opener Satisfaction werd zij bestookt met bloemen uit het publiek dat al springend de veringen van de stoelen tot het uiterste beproefd. Hierop werd het streng toegesproken door de presentator die eist dat de aanwezigen onmiddellijk gaan zitten op straffe van afgelasting van de show. De rest van het optreden zitten de meeste bezoekers vrij ongemakkelijk te swingen op hun zitplaatsen. Wie durft op te staan wordt resoluut teruggeduwd in zijn stoel door de beveiliging, totdat niemand meer te houden is en men zich staat te verdringen voor het podium.i


Soul Serenade

Het Parool was erbij en meteen de volgende dag verscheen een recensie door Michiel de Ruijter. Hij was diep onder de indruk van het concert dat Aretha Franklin die nacht had gegeven in het Amsterdamse Concertgebouw. De Ruijter had 'diepzwarte, opwindende muziek' gehoord. In de zaal heerste 'een maximum geladen elektrische sfeer' en wat Aretha Franklin en haar band brachten klonk als 'een soort bezweringsformule van motorische muziek'.


A Natural woman

Aretha Franklin was 26 jaar toen ze hier optrad,het was haar eerste ,en voorlopig ook haar laatste buitenlandse tounee.Ze had ,en heeft enorme vliegangst en haar optredens bleven dan ook meestal beperkt tot eigen land.Pas 10 jaar later zou ze terugkeren .Van het optreden dat Franklin in 1968 gaf in Parijs, verscheen meteen dat jaar al een live-album.dr Feelgood

Aretha op haar best,een slow blues en een van de hoogtepunten van het concert. Pure soulful gospel met een prachtig piano spel.Let ook even op het publiek!


I Never Loved A Man(The Way I Loved You)

Aretha,s eerste hit op het Atlantic label
Illingworth op keyboard.


Chain a Fool (Don Covay)

Het hele optreden duurde maar drie kwartier ,maar na het bekijken van de beelden is "legendarisch"concert zeker op zijn plaats


Respect (Otis Redding)

1 opmerking:

Anoniem zei

Geweldig beeldmateriaal, bedankt!

Wikipedia vermeldt het volgende:
Op 3 januari 1987 werd zij de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts.

Op 20 januari 2009 zong Franklin My Country, 'Tis of Thee tijdens de inauguratie van Barack Obama als 44ste President van de Verenigde Staten.

9 december 2010 werd bekend dat bij de Amerikaanse zangeres alvleesklierkanker vastgesteld is.

Elsa