Zoeken in deze blog

maandag 25 juli 2011

Paul Brady & friends,The Embankment Pub,Tallaght,Dublin(1976)

Het lag al een poosje op de plank,een item over de Ierse gitarist singer/songwriter Paul Brady.Ook op weblogs als die van Van Morrisson kom je zijn naam regelmatig tegen dus hoogste tijd hier wat aan te doen.Ook moest ik mijn belofte aan een van mijn trouwe lezeressen nog inlossen ,Elsa bij deze.
Dit zijn opnames uit en pub in Tallaght uitgezonden door het Ierse TVstation TG4.De naam van het programma was,,Ar Staitse,,wat ,,On Stage ,,betekent.Hij word begeleid door Andy Irvine: Bouzouki, Harmonica, Mandolin-Donal Lunny: Guitar, Bouzouki en Ary McGlynn: Pedal Steel Guitar.
Met deze muzikanten zat hij ook in de groep ,Planxty,,


Wearin' the britches/Instrumental

Paul Joseph Brady (Strabane (County Tyrone), 19 mei 1947) is een Iers zanger en songwriter. Op zestienjarige leeftijd begon Paul op te treden als pianist in een hotel in Donegal. Hij trad ook op tot 1974 met The Johnstons als gitarist en zanger. In 1976 ontstond zijn bekende album Andy Irvine & Paul Brady, dat hij nu als zijn beste album beschouwt. Hij was betrokken bij diverse muziekstijlen. In 2002 bracht hij Gaelic songs in de film Cremaster 3 van Matthew Barney.


You Win Again (Hank Williams Cover)

Andy Irvine (Londen, 14 juni 1942) is een Brits/Ierse folkmuzikant. Hij richtte onder andere mede de band Planxty op.

Irvine is de befaamde zanger en bouzoukispeler van de even befaamde Ierse folkbands Planxty en Patrick Street. Hij speelt ook mandoline en mondharmonica. Hij werd geboren in Highgate, Londen. Zijn vader is een Schot en zijn moeder een Ierse. In de jaren 1960 streek Irvine in de Ierse hoofdstad Dublin neer. Hij bezocht daar regelmatig de beroemde folk-pub O'Donoghue's om daar met andere muzikanten te zingen en te spelen. Na allerlei kleinere optredens in Ierland en buitenland kwam in 1966 Sweeney's Men tot stand hetgeen resulteerde in een eerste LP in 1968.


The Jolly Soldier/Instrumental

Dónal Lunny (Tullamore (County Offaly), 10 maart 1947) is een Ierse folkmuzikant. Hij staat bekend als een duizendpoot op het gebied van muziek maken en zijn optreden als producent bij diverse platenmaatschappijen. Hij begon als drummer in een schoolorkestje en toonde al spoedig interesse in de gitaar. Dankzij Andy Irvine heeft hij bijgedragen aan de opkomst van de bouzouki in de Ierse muziek. Het zou Dónals belangrijkste instrument worden voor meer dan dertig jaar.


Mary and the Soldier


Arty McGlynn één van de bekendste gitaristen in de Ierse muziekwereld, is geboren in Omagh, Co. Tyrone. Ook zijn familie is muzikaal, zijn vader op accordeon en zijn moeder op de viool; Arty speelde reeds reels op de accordeon toen hij vijf jaar was. Op zijn elfde jaar begon hij gitaar te spelen. Achterin de jaren zestig trok hij al door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en speelde bij allerlei bands. In 1979 nam hij zijn eerste solo-album op; McGlynn's Fancy. Hij trad op met Christy Moore, Paul Brady, Dónal Lunny en Liam O'Flynn. Hij werd lid van de bekendste bands van Ierland: Planxty, Patrick Street, De Dannan en de Van Morrisson Band. In 1989 ontstond het album Lead the Knave samen met zijn vrouw de violiste Nollaig Casey. Hij componeerde ook muziek voor televisie-documentaires en films.
En voor de Van Morrison watchers,hij speelde mee op de volgende albums Days Like This - Avalon Sunset en Inarticulate Speech of the Heart


Another Day Without Her (een vroege versie van 'Crazy Dreams' met een andere tekst)


Musicians:
Paul Brady: Bouzouki, Mandolin, Guiter
Andy Irvine: Bouzouki, Harmonica, Mandolin
Donal Lunny: Guitar, Bouzouki
Ary McGlynn: Pedal Steel Guitar

8 opmerkingen:

Vanfan zei

Mooie filmpjes Arthur. Hoe meer ik Paul Brady 'ontdek' des te hoger komt hij op mijn lijstje te staan. Crazy Dreams, of in dit geval de voorloper op dit nummer, is zeker mooi om te horen. En dan die jonge Paul Brady. Kan kwa verschijning zo uit de films van Harry Potter weggelopen zijn ....

Anoniem zei

Hoi Arthur! Vanmiddag eindelijk een reactie geplaatst, maar nu is hij weg???

Elsa

Arthur,s Musical Journey zei

Ik heb geen reactie gezien Elsa

Anoniem zei

Dan maar opnieuw...

Wow, Arthur, geweldig!!!

Een prachtig bericht over de m.i. ondergewaardeerde singer songwriter Paul Brady! Veel info en mooie clips! De song op het laatste fimpje vind ik de mooiste.

'The Island' is ook een prachtige song, te vinden op YouTube.

Arthur, heb je misschien nog iets vernomen over zijn optreden op het London Feiss in juni jl.?

Elsa

Arthur,s Musical Journey zei

Inderdaad een van zijn mooiste nummers The Island.Van zijn optreden op London Feis heb ik weinig gehoord of gezien.Ik ben net als VanFan Paul een beetje aan het ,,herontdekken,,Wat een geweldige singer/songwriter is het toch.

Anoniem zei

Inderdaad! Arthur en Vanfan, nog genoeglijke uren gewenst met Paul Brady en zijn muziek!

Elsa

Anoniem zei

Zie net dat je als song van de dag/week 'You Don't Know Me' gezongen door Paul Brady en Van Morrison op je blog hebt gezet. Mooi zo!

Elsa

Anoniem zei

En nu ook nog als album van de week:

Paul Brady(with Van Morrison & Brendan Boyer) live at Vicar Street, Dublin, 23 October 2001.

Dank, Arthur en ook dank aan Gerrit.

Elsa