Zoeken in deze blog

zaterdag 11 januari 2014

The music of Slim Harpo
Slim Harpo (11 januari 192431 januari 1970) was een Amerikaans bluesmuzikant.
Geboren als James Moore in Lobdell, Louisiana als oudste van de familie werkte Moore als stuwadoor en bouwvakker in de late jaren 30 en vroege jaren 40. Hij begon met optreden in bars gelegen in Baton Rouge onder de naam Harmonica Slim. Later begeleidde hij Lightnin' Slim, zijn zwager, zowel live als in de studio voordat hij aan zijn solocarrière begon in 1957. De naam Slim Harpo werd verzonnen door muziekproducent Jay Miller zijn debuutsingle I'm a King Bee en I Got Love If You Want It (b-kant), is erg beïnvloed door Jimmy Reed. Hij begon met opnemen onder het platenlabel Excello Records en maakte mooie R&B-singles gecombineerd met zijn zang en mondharmonica. Een paar van die onvergetelijke singles waren: "Rainin' In My Heart" (1961), "I Love The Life I Live", "Buzzin'" (instrumentaal) en "Little Queen Bee" (1964).

Muddy Waters (I,m a kingbee) John Primer Gitaar,Rick Kreher Gitaar,Loui Lee Piano,
George ''mojo''Bufford Harmonika,Earnest Johnson Bass,Ray''killer''Allison Drums

Harpo stond bekend om zijn mondharmonica, de naam "Slim Harpo" was een humoristisch aftreksel van "slim harp", een populaire bijnaam voor de mondharmonica die werd gebruikt in de blueswereld.


Rolling Stones (hipshake & tumbling dice)
van het album Exile on Mainstreet met Mick Taylor

Harpo's ontspannende, bijna luie optreden zette zijn stijl neer. Zijn warme en langzame stem was goed te horen op de single "I'm a King Bee", die The Rolling Stones later coverden. ZZ Top en The Rolling Stones coverden ook zijn nummer "Shake your Hips", oorspronkelijk opgenomen door Harpo in 1966.


The Cramps Strange Love

Ook de Pretty Things, de Yardbirds, The Kinks en Them hebben nummers van Harpo gecoverd. In 1966 scoorde Harpo in de "US Top 20 pop hit" een hit met het nummer "Baby Scratch My Back", wat ook een #1 R&B-hit was, en wat zijn carrière nieuw leven inblies. Harpo was geen full-time muzikant, naast bluesartiest was hij ook eigenaar van een vrachtwagenbedrijf in de jaren 60.


Pretty Things (Raining in my Heart'

Nadat de Stones "King Bee" op hun debuutalbum hadden gezet begon Slim Harpo op te treden voor een blank''rock'' publiek Hij begon op te nemen met een soort psychedelic sound en trad op in the Electric Circus en the Fillmore East in 1969.


Lou Ann Burton

Een Europese toernee lag in het verschiet,met mogenlijk commercieel succes.
Hij mocht het niet meer meemaken, op 31 Januarie 1970 overleed Slim Harpo aan een hartaanval.
Hij heeft mooie muziek achtergelaten.


Slim Harpo - Baby Scratch My Back

Slim Harpo 11-01-1924 - 31-01-1970

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Interessant!

Elsa

Anoniem zei

Slim Harpo werd ook even door Keith Richards van The Stones genoemd in het recente interview op de BBC, n.a.v. zijn pas verschenen boek "Life"!

Elsa