zaterdag 14 januari 2017

The Who - Tommy Live!! Houston 20th Nov.1975


De kick -off van hun Amerikaanse tour in 1975 ,en gelijk een van de beste optredens van deze toernee.In verband met het album van de week heb ik de Tommy set er uitgepikt.
Graag ook even aandacht voor het geweldige drummen van Keith Moon.


Amazing Journey / Sparks - Tommy's onderbewustzijn onthult zichzelf tegenover hem als een lange onbekende, gekleed in een zilverachtig gewaad met een gouden ,lange baard. Het visioen van hem lanceert hem in een spirituele reis door zijn binnenste waarin hij leert alle fysieke gevoelens als muziek te interpreteren.


Acid Queen / Tommy's ouders proberen hem maar weer eens te genezen. Dit keer wordt hij achtergelaten bij een vrouw die Tommy weer bij bewustzijn probeert te brengen door hem te bedwelmen met hallucinogene stoffen. Underture is een uitgebreide muzikale weergave van Tommy's drugs-ervaring.


Fiddle About - Tommy wordt achtergelaten bij zijn licht gestoorde alcoholistische oom Ernie. Ernie grijpt de kans om Tommy te misbruiken, zonder dat hij hoefde te vrezen dat iemand erachter zou komen. (...you won't shout as I fiddle about...)


Pinball Wizard - Men komt erachter dat Tommy een uitzonderlijk talent heeft om te flipperen en al snel verslaat hij de kampioen van het vorige toernooi. Dit leidt ertoe dat Tommy internationale faam krijgt. Pinball Wizard wordt gezongen door de voormalige kampioen. (...Even on my favourite table, he can beat my best...)


I'm Free - Tommy probeert de mensen die naar zijn preken luisteren spiritueel te verlichten.


Tommy's Holiday Camp - Tommy stelt zijn eigen huis open voor diegenen die ervoor openstaan om zich bij hem te voegen en prikkelt hen om zoveel mogelijk mensen mee te nemen als ze kunnen. Tommy opent zijn huis en dat is dan ook gauw vol met mensen, waarop hij een vakantiekamp bouwt om iedereen te kunnen herbergen.


We're Not Gonna Take It - Tommy vraagt zijn volgelingen om zichzelf (tijdelijk) te verblinden, en zichzelf doofstom te maken om werkelijk de spirituele hoogten te bereiken, maar de hardhandigheid van zijn cultus en de uitbuiting van haar volgelingen door zijn familie en aangetrouwden, zorgen ervoor dat zíjn volgelingen tegen hem in opstand komen. (...We're not gonna take it...). In de steek gelaten door zijn volgelingen en aanbidders, krijgt Tommy een nieuwe verlichting. (...See Me, Feel Me, Touch Me, Heal Me...)

Een reactie posten