donderdag 13 augustus 2009

Les Paul (9-6-1915 - 13-8-2009 )


Gitaarlegende Les Paul is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. Paul overleed in New York als gevolg van verwikkelingen na een longontsteking.
Les Paul (geboren als Lester William Polfuss) (Waukesha (Wisconsin), 9 juni 1915 – White Plains (New York), 13 augustus 2009) was een bekend gitarist en gitaarbouwer.Paul leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de meersporen-opnametechniek. Hij ontwikkelde het concept van overdubben en de eerste achtsporenopnamemachine.

Paul was één van de eersten die een elektrische gitaar met een massieve klankkast bouwde. Hij kwam in contact met de firma Gibson, wat tot de Gibson Les Paul-gitaar leidde. Ze zou later in alle muziekgenres, van blues tot heavy metal, te horen zijn.

The Edge (U2), Jimmy Page (Led Zeppelin), Slash (Guns N' Roses) en Pete Townsend (The Who)en natuurlijk Neil Young zijn enkele van de bekendste gebruikers van de Les Paul-gitaar.

Les Paul was ook een gevierd (jazz)gitarist. Met Mary Ford, met wie hij jarenlang getrouwd was, scoorde hij hits als 'How High The Moon', 'Nola' 'Lover', 'Mockin' Bird Hill', 'Vaya Con Dios', 'Tennessee
Waltz' en 'The World is Waiting for the Sunrise'.LES PAUL R.I.P.
Een reactie posten