zondag 23 april 2017

Richie Havens 21 Januari 1941-22 April 2013 R.I.P.

Gister het bericht gekregen van het overlijden van Richie Havens.Ik zag hem voor het eerst in die prachtige film Woodstock in een Amsterdamse bioscoop(ik weet niet meer welke) begin jaren 70.Onvergetelijk,voor mij een van de hoogtepunten van de film.

Richie Havens (Brooklyn, 21 januari 1941 - 22 April 2013) R.I.P.


Tupelo Honey & Just like a Woman
Live at the BBC 1974

Een muzikaal hoogtepunt was voor Havens zijn optreden op Woodstock, het grootste rockfestival ooit, in 1969. Tijdens zijn optreden werd er zo veel geapplaudisseerd, dat Richie Havens het niet over zijn hart kon verkrijgen om te stoppen met spelen. Op het moment dat al zijn nummers al gespeeld waren, besloot hij een improvisatie te spelen op het nummer 'Motherless Child', waarin hij het woord 'freedom' keer op keer herhaalde. Onder de titel 'Freedom' werd dit nummer een internationale hit.


Freedom
Na Woodstock kwam Havens carrière in een stroomversnelling. Hij speelde veel eigen versies van nummers van onder anderen Bob Dylan en The Beatles, waar 'Here Comes The Sun' een bekend voorbeeld van is. Ook speelde hij mee op de soloalbums van ex-Genesisleden Peter Gabriel en Steve Hackett. Bovendien speelde hij in 1993 bij de inwijding van Bill Clinton als president. Het nummer Hands of Time, dat hij samen met Groove Armada maakte, werd in 2004 gebruikt in de film Collateral (waarin o.a. Jamie Foxx en Tom Cruise speelden).


Hands of Time with the Groove Armada
Een reactie posten