dinsdag 24 februari 2009

Randy Newman at BBC 4

Randall Stuart (Randy) Newman (Los Angeles (Californië), 28 november 1943) is een Amerikaans componist en zanger. Hij bracht meer dan 35 albums uit. Hij schreef ook diverse soundtracks voor films.

..
Short People
Newman groeide op in een muzikaal beroemde familie. Zijn ooms Alfred, Lionel en Emil waren gerespecteerde filmcomponisten. Zijn vader Irving schreef een song voor Bing Crosby. Newman werd op zijn zeventiende jaar professioneel songwriter voor een uitgever in Los Angeles. Toen hij met hulp van zijn vriend Lenny Waronker een platencontract bij Reprise kreeg, stopte hij als broodschrijver en richtte zich op een carrière als singer/songwriter.
..
Sail Away
Zijn orkestrale debuut in 1968 a.k.a. Randy Newman was niet direct een succes in verkoopcijfers, maar de nummers van het album werden binnen korte tijd door diverse artiesten op de plaat gezet. Met zijn volgende album 12 songs uit 1970 oogst Newman alom lof. Gedurende de jaren zeventig maakt hij diverse platen, waaronder Sail Away, Good Old Boys en Little Criminals.
..
Love Story
Kenmerkend voor zijn hits zijn de bijtende satirische teksten, zoals God's Song van het album Sail Away. Daarin laat hij zeggen waarom God zoveel van de mensen houdt, hoewel hij de steden platbrandt en hun kinderen afneemt. De mensen zeggen dat ze gezegend zijn met zo'n Heer. You must all be crazy to put your faith in me! That's why I love mankind!. Diverse malen wordt Newman bekritiseerd of zelfs voor de rechter gedaagd vanwege cynische teksten die door veel Amerikanen verkeerd begrepen worden. De tekst van Short people schiet bij veel kleine mensen in het verkeerde keelgat
..
Marie
Vanaf de jaren tachtig verdeelt Newman zijn tijd tussen het opnemen van nieuwe albums en componeren voor films. Voor zijn soundtracks en filmsongs ontving hij tot dusver zestien Oscarnominaties. Hij ontving een Grammy Award voor de score van The Natural en een Emmy voor zijn muziek in Cop Rock.
..
I Think it,s going to rain today
Bekend filmwerk uit de jaren negentig van Newman is de muziek voor Toy Story. In 2002 won hij zijn eerste Oscar voor Met het lied If I didn't Have You uit de film Monsters en co.. Newman zegt daarover: The impact of the Oscar lasted about a day and a half.
..
Louisiana 1927

Discography

Een reactie posten