Zoeken in deze blog

vrijdag 28 februari 2020

The (Early) Rolling Stones

Lewis Brian Hopkin Jones, better known as  Brian Jones (Cheltenham (Gloucestershire), 28 februari 1942 - Hartfield (Sussex), 3 juli 1969

The Rolling Stones met Brian Jones .Arthurs favorite Stones periode
5 Britse jongens met een geweldige interpetatie van de toenmalige Blues/Rock en Soul muziek.
Insperatie bron voor ontelbaarveel muziekbandjes in die tijd.
You Better Move on ( Arthur Alexander)
Michael Philip Jagger, beter bekend als Mick Jagger, had al bij Keith Richards op de kleuterschool gezeten, toen ze elkaar eind jaren '50 weer tegenkwamen op een treinperron in Dartford, Kent. Mick en Keith werden goede vrienden en begonnen een bandje - Little Boy Blue and the Blue Boys - samen met Dick Taylor als bassist, die er al snel uitstapte. Taylor zou later de Pretty Things oprichten. Charlie Watts was drummer van de band. Oorspronkelijk was hij een jazzdrummer. Bill Wyman werd gekozen als bassist, naar verluid enkel omdat hij een versterker bezat. Brian Jones werd toegevoegd als tweede gitarist. Aanvankelijk was ook Ian Stewart pianist in de band. Maar Andrew Oldham werd aangesteld als manager en die vond Stewart niet bij het ruige imago van de band passen. Stewart bleef echter wel aan als roadie en verscheen live regelmatig bij de Stones op het podium, tot en met zijn dood in 1985.


Reelin & Rocking (Chuck Berry)
It,s All over Now(Jagger/Richards)
Ze traden eerst op in de club van Alexis Corner. De band ging een beetje rondtoeren in clubs en steden, en in 1963 kregen ze een platenconcract (met Decca Records) en kwam hun eerste single uit: Come on, een cover van Chuck Berry.

That,s How Strong My Love Is(Otis Redding)
In 1964 werd de single Not Fade Away uitgebracht, die een vrij grote hit werd. Daarna volgde hun debuutalbum, in hetzelfde jaar: The Rolling Stones. Ook openden The Rolling Stones in dat jaar de eerste uitzending van Top of the Pops, met de single I wanna Be Your Man. Vervolgens werd het album 12 x 5 uitgebracht, met de hits Time is on my Side, It's all over now en Chuck Berry's Around & Around. De opvolger van 12 x 5 was The Rolling Stones, Now!. Een succesvol album met de hitsingle Heart of Stone.Heart of Stone (Jagger/Richards)In september 1965 kwam het nieuwe album Out of our Heads uit. Alleen de in de US uitgebrachte versie van het album bevatte de superhit (I can't get no) Satisfaction. Dit is waarschijnlijk het bekendste nummer van de Stones. In Nederland kwam Satisfaction uit in augustus 1965 op single en het werd meteen een hit. Keith Richards heeft de bekende riff verzonnen toen hij slaapdronken was. Hij nam deze op en ging weer slapen. Ook werd er in 1965 een tour door Europa gemaakt, waarbij de Rolling Stones niet in Nederland kwamen. Zij stonden tijdens hun European Tour 66 voor de tweede maal in Nederland op het podium op 26 maart 1966 in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch.


Oh Carol (Chuck Berry)
In september 1965 kwam het nieuwe album Out of our Heads uit. Alleen de in de US uitgebrachte versie van het album bevatte de superhit (I can't get no) Satisfaction. Dit is waarschijnlijk het bekendste nummer van de Stones. In Nederland kwam Satisfaction uit in augustus 1965 op single en het werd meteen een hit. Keith Richards heeft de bekende riff verzonnen toen hij slaapdronken was. Hij nam deze op en ging weer slapen. Ook werd er in 1965 een tour door Europa gemaakt, waarbij de Rolling Stones niet in Nederland kwamen. Zij stonden tijdens hun European Tour 66 voor de tweede maal in Nederland op het podium op 26 maart 1966 in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch.
Het volgende album, December´s Children (and everybody´s) werd een klein succes. Het bevatte de hits Get of my Cloud en I'm Free. Ook hadden de Stones voor Marianne Faithfull (destijds Mick Jagger's vriendin) het nummer As Tears Go By geschreven, waar Faithfull een grote hit mee had. De Stones namen dat nummer op dit album ook zelf op.I,m Waiting(Jagger/Richard
Toen kwam in 1966 een album dat een van de Rolling Stones' meest succesvolle albums ooit zou worden uit: Aftermath. Het album bevatte de hits Under My Thumb, Lady Jane, Mother's Little Helper, Out Of Time (nog datzelfde jaar een nummer-1 hit van Chris Farlowe) en Stupid Girl. "Under my Thumb" is een van de Rolling Stones' grootste hits geweest. Dit was het eerste album volledig geschreven door het duo Jagger/Richards.
In die tijd zette de aan de LSD-verslaafde Richards ook Jagger aan de drugs. Hieruit kwamen twee wat meer donkere albums, waarvan Their Satanic Majesties Request wel Psychedelic Rock genoemd kon worden. Het eerste album, Between The Buttons, dat nog wel de hits Ruby Tuesday en Let's Spend The Night Together bevat, wordt door velen gezien als een flop. Het nummer Connection van dat album heeft Richards gebruikt op solo-tournee met de X-Pensive Winows in 1989. Tegen de tijd van Their Satanic Majesties Request waren Richards en Jones ook aan de heroïne verslaafd geraakt en Richards had in die tijd al ruzie met justitie, vanwege een feest dat hij had gehouden waar vrienden heroïne namen. Uit al deze drugs kwam een erg donker album waarmee de Stones volgens Jagger The Beatles wilden nadoen met hun Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Naast de hit She's A Rainbow bevat het album geen noemenswaardige hits, maar het nummer 2000 Light Years From Home is tegenwoordig vrij bekend. Op dit album stond ook een nummer, In Another Land, dat door Wyman was geschreven, gezongen en geproduceerd.


Symphatie for the Devil(Repetitie)
Aan het nummer Sympathy for the Devil werd heel erg lang gewerkt en het kwam uit op de plaat Beggars Banquet. Het nummer is een van hun grootste hits. Ook stond hier nog de hit No Expectations op. Met Beggars Banquet sloegen de Stones een andere weg in. Wel ging het steeds slechter met Brian Jones, die op het album niet veel meer deed. Hij speelde op vrijwel geen enkel nummer nog gitaar.
Na de tour van Beggars Banquet werd Brian Jones door de andere Stones ontslagen. Hij zou een aantal weken daarna dood worden gevonden op de bodem van zijn zwembad

Geen opmerkingen: