zondag 29 juni 2008

BOZ SCAGGS

boomp3.com

Boz Scaggs, geboren William Royce Scaggs, (Canton (Ohio) 8 juni 1944) is een Amerikaanse singer-songwriter en gitarist. Zijn muziek zit in de genres bluesrock, soul met af en toe een vleugje country.

Op zijn twaalfde kwam hij in aanraking met de gitaar en ontmoette hij Steve Miller op het St. Mark’s. Samen kwamen ze terecht in Miller’s eerste bandje, The Marksmen. Later studeerden ze samen aan de Universiteit van Wisconsin-Madison en bleven samen ook spelen; eerst in The Ardells en later in de The Fabulous Knight Trains.

Na de universiteit scheidden de wegen van de heren, Boz trekt naar Londen, speelt rhythm-and-blues in The Wigs and Mother Earth; reisde door naar Zweden als solist en kwam in 1965 met zijn eerste muziekalbum, Boz. Hij speelde nog een tijdje in de band The Other Side. In 1967 ging hij terug naar de V.S. en kwam terecht in San Francisco, dan het centrum van de psychedelische rock. Hij trad toe tot de band van zijn maatje, de Steve Miller Band en neemt daar twee albums mee op, Children of the Future en Sailor. Hij viel daarbij op bij muziekblad Rolling Stone en kreeg een eigen platencontract bij Atlantic Records. Zijn dan tweede album verkoopt maar matig. Hij stapt over naar Columbia Records en er volgen nog een aantal minder succesvolle albums.
Een kentering in zijn carrière kwam toen hij in 1976 in aanraking kwam met een aantal studiomusici, waaronder Jeff Porcaro en David Paich, de latere basis voor de band Toto. Silk Degrees was het resultaat, het album deed niet alleen in de V.S. goed (tweede plaats in de albumlijsten) maar ook in Nederland verkocht het album goed. De singles van het album Lowdown
,
Lido shuffle


met Mike ,Steve en Jeff Pocaro

en What can I say

haalden de Nederlandse hitparade. Het album kwam in een aantal landen zelfs op de eerste plaats van albumlijsten. Boz verzorgde een succesvolle wereldtournee en kwam met Down Two Then Left als opvolger. Silk Degrees bleek commercieel een eenmalige topper geweest te zijn, Down Two Then Left verkocht in Nederland aanmerkelijk minder. Ook in het buitenland waren de verkoopresultaten wat minder (ten opzichte van Silk Degrees dan).

In 1977 kreeg Boz een a Grammy voor "Lowdown", wat hem de eerst blanke soul man maakte die in de prijzen viel in de catgory R&B . Zij Album "Down Two, Then Left", bevat een paar prachtige nummers maar doet het wat minder in de charts.


Als Scaggs in 1992 deel uitmaakt van Donald Fagen's New York Rock & Soul Revue,bleek dat het publiek hem nog niet vergeten was

Vanaf dat moment zet hij zijn carriere weer op de rails breng met een zekere regelmaat weer albums uit.Eerst in 1994 "Some Change" en in 1997 '' Come on Home'' een collectie 10 R&B covers en vier originals.


In September 2001 maakt Boz een theatertour langs 20 steden om zijn nieuwe album ,,Dig,, te promoten Begeleid door een 6 leden tellende band zegt Boz ,ik vind touren tegenwoordig leuker dan vroeger Ik weet nu meer waar ik mee bezig ben en doe het nu op mijn eigen manier.Ik heb er veel plezier in.

In 2003, na meer dan 30 jaar in de muziek maakt Scaggs een van zijn meest succesvolle albums"But Beautiful" verkeerd zes weken in de Billboard jazz charts.


Een reactie posten