zondag 25 mei 2008

OAKHURST (Goes 25-05-2008)

Na de zware Death Metal van gisteravond was het zondagmiddag alweer tijd voor totaal ander muziek
Op het mooie podium van t,Beest in Goes was het een Bluegrass feestje, een groter verschil is niet denkbaar denk ik .Oakhurst heet de band , geboren en getogen in de Apalachen ademden deze heren al Bluegrass voor ze goed en wel konden lopen. Ze deelden podia over heel de wereld met onder andere John Hiatt, Bela Fleck en Nickel Creek.
De band bestaat uit:APHill-Gitaar,Zach Daniels-Banjo,Adam Smith-Mandolin,Chris Budin-drums,en Johnny James Qually -bass.Gezamelijk nemen ze de zang voor hun rekening.
boomp3.comDe naam voor deze muzieksoort Bluegrass wordt gebruikt sinds het eind van de jaren 50. De grondlegger van deze stijl, Bill Monroe noemde zijn band ‘The Blue Grass Boys’ naar zijn geboortestaat Kentucky, waarvan de bijnaam ‘The Blue Grass State‘ luidt.
Ik zelf moest tijdens het optreden denken aanThe Dillards,Flying Burrito Brothers Earl Scruggs Louvin Brothers Dock Watson kortom heerlijke muziek.
boomp3.com

Bluegrass is de voortzetting van de oude stringbandmuziek, die zijn roots zowel in de Europese als de Afro-Amerikaanse tradities heeft. De kenmerkende instrumenten zijn: Mandoline, 5-snarige Banjo, Gitaar, Viool, Contrabas en de Dobro, een resonatorgitaar. Als een van de weinige soorten ‘folk’ muziek heeft bluegrass een jazz-achtige structuur: Een instrument speelt een solo, terwijl de andere alle hun specifieke taak in de begeleiding vervullen. De solo gaat vervolgens over van het ene instrument op het andere. Minstens zo belangrijk voor de definitie van het genre is de zang: de lead -vaak ongewoon hoog- de 2,3 of 4-stemmige harmonies > niet als een ‘achtergrondkoortje’ maar als een klank waarin de stemmen versmelten tot een geheel.
boomp3.com

Een zwaar muzikaal weekeindje voor Arthur(de jaren gaan tellen!) maar het was de moeite waard en ik had het niet willen missen.
Op naar het volgende concert(a.s vrijdag)

Een reactie posten