donderdag 13 maart 2008

MUDDY WATERS

Muddy Waters, pseudoniem van McKinley Morganfield (Rolling Fork (Mississippi), 4 april 1915 - Westmont (Illinois), 30 april 1983) was een Amerikaanse blueszanger, een waardig opvolger in de blues-muziek van zijn voorgangers Son House, Willie Brown, en Robert Johnson.
Geboren in Rolling Fork, Mississippi groeide Muddy op als neger tussen de blanken. Op zijn zevende begon Muddy met een mondharmonica (bluesharp) en trok daarmee veel bekijks als hij midden op het plein een deuntje speelde. Later, op 17-jarige leeftijd verruilde hij zijn mondharmonica voor een gitaar en speelde op lokale feesten

I,ve Got My Mojo WorkingManish Boy

In 1943 verhuisde hij naar Chicago waar hij de akoestische gitaar aan de wilgen hing en zich richtte op de elektrische gitaar. Samen met Little Walter, Jimmy Rogers en Otis Spann begon hij een band waarin hij zijn elektrische gitaar liet zingen. De eerste single 'Louisiana Blues' kwam in 1950 uit en werd na lange tijd toch een hit die terug te vinden is in de Top 10 van de Rhythm en Blues. Mick Jagger en Keith Richards vernoemden hun band naar het nummer Rollin' Stone Blues van Muddy Waters.


Een reactie posten