dinsdag 21 maart 2017

The Rolling Stones & The Originals (1)


In het begin van hun carriere stonder er veel r& b en rock & roll nummers uit de vijftiger jaren op het repetoire van de Stones. Hieronder een paar voorbeelden....


You better move on

Arthur Alexander (10 mei 1940 – 9 Juni,1993),geboren in born in Sheffield, Alabama, was
mischien wel een van de grootste sterren uit de Amerikaanse country soul scene. Jason Ankeny, muziekcriticus voor Allmusic, vertelde ,Alexander was een echte"country-soul pioneer" en om onbegrijpelijke redenen onbekend bij een groot publiek.

Little Red Rooster

Little Red Rooster is een blues song geschreven door Willie Dixon en op de plaat gezet door Howlin' Wolf (Chess Records 1804) in 1962. het nummer staat ook op zijn tweede album Howlin' Wolf. De Rock and Roll Hall of Fame plaatste het op de lijst van 500 songs die de rock _ roll gevormd heeft. De single is opgenomen Chicago met: Howlin' Wolf (vocals, Guitar), Johnny Jones (piano), Hubert Sumlin (guitar), Willie Dixon (bass), en Sam Lay (drums)


Not fade Away

"Not Fade Away" is een song geschreven door Buddy Holly en Norman Petty en uitgevoerd door Holly; Het ritme van de song is een klassiek voorbeeld van de Bo Diddley beat. Crickets drummer Jerry Allison sloeg het ritme op een kartonnen doos.Het nummer werd voor het eerst opgenomen in Clovis,New Mexico in 1957. Het was ook de laatste song die Buddy die avond speelde voor zijn fatale vliegtuigongeluk.


Suzi Q

Dale Hawkins (geboren als Delmar Allen Hawkins op 22 Augustus , 1936 in Goldmine, Louisiana) is een pioneer Americaaanse Rock singer, songwriter, en rhythm guitarist die ook wel de architect van de swamp rock boogie word genoemd (Een andere rockabilly pionier Ronnie Hawkins is zijn neef).
In 1957 speelde Hawkins in Shreveport, Louisiana clubs.Zijn muziek was sterk beinvloed door de nieuwe rock and roll style van Elvis Presley en het gitaargeluid van Scotty Moore. Hawkins mengde dat met de zware blues sound van zwarte artiesten uit Louisiana voor zijn swamp-rock klassieker Susie Q. Vriend en toekomstig Rock and Roll Hall of Famer James Burton zorgde voor de typische riff and solo van dit nummer. Ook dit nummer is gekozen als een500 numers die de rock &roll gevormd hebben. The Rock and Roll Hall of Fame's 500 Songs that Shaped Rock and Roll.Thats how strong my love is

Het nummer is geschreven door een ziekenhuis broeder uit Memphis, Roosevelt Jamison.
Het is voor het eerst opgenomen door O.V Wright op een klein lokaal label.
Ook Otis Redding nam het nummer op vlak voor zijn eerste Top 40 hit I,ve Been Loving You To LongEen reactie posten