vrijdag 13 januari 2012

Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town (Live!)

Bob,Van ,Neil,je komt ze regelmatig tegen op mijn blog,maar natuurlijk hoort Bruce daar ook bij.Net als de eerste drie nog behoorlijk aktief ,zowel op het podium als in de studio.Ik mocht ook verscheiden concerten van hem meemaken o.a in De Kuip van Rotterdam .Een zeer energieke man die Bruce,concerten van meer dan twee uur .Stapt nog redelijk fris van het podium,terwijl ik ondanks dat we dezelfde leeftijd hebben ik een week nodig heb om van datzelfde concert bij te komen.En dit jaar weer op PinkPop,ik zal daar niet bij zijn (te druk)maar wie weet nog een concertje in Antwerpen of Rotterdam met een mooie zitplaats?Deze week maar weer eens een van zijn mooiste albums tevoorschijn gehaald "Darkness on the Edge of Town"van het eerste tot het laatste nummer even mooi ,hier de live uitvoeringen!


1 Badlands
"Badlands" was geen Top 40 succes, no42 on the Billboard Hot 100,net als de tweede singel van dit album "Prove It All Night". De song staat op zeven Bruce Springsteen albums: Darkness on the Edge of Town, Live/1975–85, the 1995 Greatest Hits, Live in New York City, Live in Barcelona, The Essential Bruce Springsteen, en Greatest Hits.


2 Adam Raised A Cain
Wat een song en wat een intro!!Gaat tussen de relatie van Springsteen en zijn vader .Bruce zei er zelf over"it,s emotionally autobiographical." en "Our actual relationship was probably more complicated than how I presented it. Those songs were ways that I spoke to my father at the time, because he didn't speak and we didn't talk very much."


3 Something in the Night

SOMETHING IN THE NIGHT werd voor het eerst live uitgevoerd op 1 Aug. 1976 op een concert in het Monmouth Arts Centre in Red Bank, NJ.Tussen deze datum en de definitieve album versie zijn er verschillende live versies in omloop.


4 Candy,s Room
De werktitel van de song was "Candy's Boy," en zou gaan over een prostitue Candy genaamd. Hierna gevraagd tijdens interview met Rolling Stone in 2010, zei Springsteen "Does it really matter? I'll never tell."


5 Racing In The Street

Springsteen vind "Racing in the Street" een van zijn beste songs.Artiesten als o.a Bob Dylan wisten de song zeer te waarderen.Townes van Zandt nam een versie op voor zijn album Roadsongs. Emmylou Harris op haar live album Last Date (1982)en Queen's Roger Taylor op zijn solo album Strange Frontier(1984).


6 The Promised Land ( Phoenix 1978)
Prachtige song ,met sarcastiche tekst?
"Blow away the dreams that tear you apart, blow away the dreams that break your heart, blow away the dreams that leave you nothing but lost and broken hearted."


7 Factory
Ik denk niet dat Bruce ooit een hamer ,lastang of een slijptol in zijn handen heeft gehad,toch gaan veel van zijn songs over de werkende klasse en spreekt daar veel waardering voor. Deze song is daar en mooi voorbeeld van.


7 Streets Of Fire
De producers van de gelijknamige film wilden deze song graag gebruiken.Bruce weigerde dit,waarschijnlijk omdat niet hij, maar een andere "jongere" zanger de song zou uitvoeren.


8 Prove All Night
Bruce gaat los op zijn gitaar! Prachtig"heavy"intro,kwam ook uit als singel echter met weinig succes.


9 Darkness On The Edge Of Town
Mooie afsluiter van een prachtig album

Bruce Springsteen zou Bruce niet zijn zonder zijn geweldige E-Street Band.


The E Street Band - 2003 from left to right,
Clarence Clemons(R.I.P.), Garry W. Talent, Patti Scialfa, Roy Bittan, Max Weinberg, Steve Van Zandt, Bruce Springsteen, Nils Lofgren, Danny Federici, Soozie Tyrell
Een reactie posten