maandag 21 juni 2021

Jefferson Airplane

Marty Balin born Martyn Jerel Buchwald, (January 30, 1942 – September 27, 2018) was an American singer, songwriter, and musician best known as the founder and one of the lead singers and songwriters of Jefferson Airplane and Jefferson Starship. R.I.P



Jefferson Airplane was vooral actief in de tweede helft van de jaren '60. De band debuteerde op 13 augustus 1965 in de Matrix club in San Francisco. De bandleden van de oorspronkelijke bezetting waren Marty Balin (gitaar, zang), Paul Kantner (zang, gitaar), Jorma Kaukonen (gitaar, zang), Signe Anderson, Jack Casady (bas) en Skip Spence (drums). Anderson en Spence verlieten de band kort na de opnamen van het eerste album en werden vervangen door respectievelijk Grace Slick en Spencer Dryden.


We Can Be Togheter

Mooie beelden van Jefferson Airplane in de repetitieruimte.
De zang van Grace Slick en Marty Balin; De interaktie tussen Jorma Kaukonen's lead guitar, Jack Casady's bass, en Paul Kantner's rhythm guitar komen hier prachtig tot uiting.Ook de nieuwe drummer Joey Covington is van de partij als vervanger van Spencer Dryden


Volunteers

Het eerste grote concert van de band vond in februari 1966 plaats in het Fillmore Auditorium in San Francisco. Daarna speelden ze nog op het Berkeley Folk Festival, Monterey Jazz Festival, Monterey Pop Festival, Woodstock, en op Altamont.


Sombody To Love

De band had groot succes op het Woodstock-festival waar ze om 7 uur 's morgens op de laatste dag van het festival het podium betraden met Slicks legendarische woorden "now you will see morning maniac music". Bij het Holland Pop Festival een jaar later gaf Jefferson Airplane aan het eind van de eerste nacht de afsluitende act.


Fantastic Plastic Lover

Het tweede album Surrealistic Pillow uit 1967 betekende de internationale doorbraak voor de band. Het album bevat hun twee bekendste nummers White Rabbit en Somebody to love. White Rabbit beschrijft de effecten van LSD in een analogie met Alice in Wonderland. Na dit album sloeg de band een meer experimentele richting in.


Mexico

Het album Volunteers uit 1969 is het laatste van de band in de klassieke bezetting. In 1970 verliet Spencer Dryden de band, een jaar later gevolgd door Marty Balin. Hoewel de band in gewijzigde bezetting bleef optreden en nog twee albums uitbracht, ging Jefferson Airplane uiteindelijk in 1972 ten onder. Casady en Kaukonen gingen verder met Hot Tuna, terwijl Kantner en Slick in 1974 Jefferson Starship vormden.


Wooden Ships


In 1989 kwam de klassieke bezetting, met uitzondering van Dryden, bij elkaar voor een reünie, die resulteerde in een album en een succesvolle tournee. In 1996 werd de band opgenomen in de Rock-'n-Roll Hall of Fame



The Worst Of Jefferson Airplane RE-UPLOAD!!!!
http://rapidshare.com/files/449267415/JEFFERSON_AIRPLANE_-_The_Worst_Of_Jefferson_Airplane__1970___320.rar

2 opmerkingen:

Anoniem zei

it's wooden SHIPS!

aart zei

Ik zat net aan de chips,vandaar!maar alsnog bedankt voor de correctie.