maandag 20 juli 2009

Peer Blues 18-19 July 2009

Dag1
In de regen op weg naar Peer,maar zoals gewoonlijk waren de weergoden het festival weer gunstig gezind,op de plaats van bestemming scheen de zon!Plaatsje op de camping gezocht en van ver komen de klanken van Rod Piazza ons al tegemoet.Pik nog net een stukje van zijn set mee,een mooie binnenkomer.

Liz Haley & The Zydekatsflyers
Een van de weinige dames(jammer) op dit festival.
Zeer energieke dame,springt van links naar recht op het podium en speelt tegelijkertijd ook nog viool.
Goeie set met cajun en zydecomuziek en met een prima band.
Zeker gitarist Chuck Alvarez bevalt me erg goed.
(foto arthur)

Joe Bonamassa
Jaren geleden zag ik deze toen nog onbekende gitarist optreden in Vlissingen en was zeer onder de indruk.Ben hem blijven volgen ,verschillende keren zien optreden en hij word eigenlijk nog steeds beter.Hier in Peer stond een vermoeide Joe op het podium,hij had de avond tevoren in Polen opgetreden en maar een paar uur geslapen.Het was niet aan het optreden af te zien,in een woord geweldig en ik heb er zeer van genoten.


Joe Bonamassa So Many Roads(http://www.youtube.com/user/waubergbart)

Steve Winwood
Ik had Steve nog nooit live zien optreden en was dan ook erg benieuwd.
Bij de eerste noten was het gelijk raak I,m a Man ,die stem! de eerste akoorden op het hammond orgel prachtig!Er waren bluesmensen die afhaakten(mischien te veel jazz?) maar deze jongen niet.Een concert om je vingers bij af te likken, met voor mij als absoluut hoogtepunt een prachtige lange versie van Dear Mr Fantasy met Steve op gitaar.


Gimme Some Lovin ,(http://www.youtube.com/user/Bello4711)hoe vaak zou hij dit al gespeeld hebben ,een mooie afsluiter.
Zo ,dag een zit erop op weg naar de camping,kijken of we een tukje kunnen doen..

Dag 2
Dit zijn de eerste beelden van dag 2 vanuit mijn slaapkamer(auto) ,ziet er niet veelbelovend, maar ja, we zijn in Peer ,he?
Eerst maar eens kijken voor een ontbijtje.De kantine van de naburige sporthal heeft het goed bekeken, serveert voor een prikkie een uitsmijter .Een oude bluesveteraan zit naast me, bestelt
een koffie,kijkt mistroostig in zijn bekertje en zegt tegen de bardame ,dit kan ik niet verdragen,doe me toch maar een kriek.

Ondertussen is de zon weer gaan schijnen en vanaf het terrein klinken alweer de eerste gitaarklanken.
Klein stukje van Lightin Guy & the Mighty Gators gezien.
Goed Vlaams Bleusbandje die ook voor funk hun hand niet omdraaien.
Frontman Guy Verlinde steelt de show.
Boo Boo Davis

Deze bluesman uit Missippi was enkele maanden geleden
al te gast op ons ,,eigen,,bluesfestival in Kwadendamme
Altijd goed voor een prima optreden,de man schreeuwt zo hard dat hij eigenlijk geen versterkers nodig heeft,maar heeft ook prachtige ballads in huis.Zeker moeten we ook twee begeleiders niet vergeten,Gitarist Jan Mittendorp die gelijktijdig de bas en de solopartijen speelt(erg knap) en drummer John Gerritse,zeer strakke drummer op een zeer antiek drumstel .

(foto Arthur)


(foto Arthur)
Roger McGuinn ,voor mij mischien wel het hoogtepunt van het festival.
Deze ,volgens mij erg symphatieke man bracht met typerende twaalfsnarige gitaarspel en zijn zachte hoge stem ons gelijk terug in de jaren zestig. The Byrds maar dan solo, Turn Turn Turn,Hey Mr Tambourine Man,You Aint Going Nowhere,Pretty Boyd Floyd,Chesnut Mare en al die andere prachtige nummers.Alleen hiervoor zou een reis naar Peer al de moeite waard geweest zijn.

The Derek Trucks Band
Derek Truck ,30 jaar nog maar en al een geariveerd topgitarist Hij speelde op zijn twaalfde jaar al met Buddy Guy,was lid van de Allman Brothers ,toerde met Eric Clapton, zeer gewaardeerd door Ry Cooder en leverde bijdragen aan albums van o.a JJ Cale,Junior WellsElvin Bishop en zijn echtgenote Suzan Tedeschi.Hier in Peer trad hij op met zijn eigen band.Een mix van soul en blues en zeker ook een hoofdrol voor zanger Mike Mattison.Behalve het prachtige slide gitaarspel van Derek heeft hij ook voor een topgitarist iets speciaals,hij is zeer bescheiden.In vergelijking met andere topgitaristen(we zouden er die avond nog een paar voorbeelden van zien) treed hij niet op de voorgrond(niet van,kijkeens hoe goed ik ben gedrag) maar doet rustig zijn ding.Een verademing en een heerlijk relaxt optreden.

Derek Trucks Band Key to the Highway(http://www.youtube.com/user/mariannedebruin)

John Mayall
Het leukste moment van het festival...
De aankondiging:
Ladys and Gentlemen ,the living Blues Legend,JohnMayall!!!!
John rent het podium op,wil zijn harmonica pakken....is er niet.Kijkt nog eens verbijsterd onder en naast zijn keyboard,nee ze zijn er echt niet .dus John weer het podium af.Wie dit gefilmd heeft, ik houd me zeer aanbevolen.
10 minuten later ,tweede poging, de harmonica,s zijn boven water ,we kunnen beginnen.Of het door het incident komt weet ik niet maar John kan niet gelijk overtuigen.Gitarist Rocky Athasis een geweldig gitarist ,maar heeft ook weer zo,n ,,kijk eens hoe goed ik ben gedrag,, is niet nodig(zie Derek Trucks) Toch gedurende de set draait John warm en de slotnummer Room to Move en All YourLove(met hoofdrol voor gitarist Rocky) maken alles toch weer goed .


(foto Arthur)

(foto Arthur)
Druk baasje die John Lyon(Southside Johnny) alles en iedereen werd door hem op zijn plaats gezet tijdens de voorbereiding van zijn optreden met de Asbury Jukes.Driftig gebarend struinde hij over en naast het podium,nog even een soundcheck met zijn allen ,alle OK ?hup spelen dan maar.We dachten nog even dat ze aan het soundchecken waren ,maar nee,het concert was begonnen.Help Me(http://www.youtube.com/user/TheJukesbox)
De band was speciaal voor het optreden uit New Jersey overgevlogen en Johnny was van plan er een echt feestje van te maken,het was soms wat chaotisch,maar gezien de reacties uit het publiek lukte dat aardig

(foto Arthur)(foto Arthur) Jeff Beck
De grote finale Jeff, naast Eric Clapton en Jimmy Page een van gitaargoden uit de sixties.
En dat zullen we weten ook,het podium word bijna chemisch gereinigd,er door veel mannetjes zenuwachtig over het podium gerend,zijn gitaar word met talkpoeder bestrooit(echt waar!) en om half twaalf betreed The Master het podium.Strak pakje ,kokette laarsjes(ik moet toch nog even aan Derk Trucks denken,die heeft dat allemaal niet nodig) maar het gitaarspel is indrukwekkend.Natuurlijk een geweldige band met de mooie Tal Wilkenfield op Bass., en superdrummer Vinnie Colaiuta.


Jeff Beck & Tal Wilkenfield (Double Bass)http://www.youtube.com/user/baptid
Maar dan slaat de man met de hamer toe,twee dagen Peer gaan niet in je koude kleren zitten ,en na een uur Jeff Beck haak ik af. Ik scoor nog een koffie op weg naar de auto,de route planner laat me nog een stukje van de omgeving van Peer zien en om twee uur ligt
Arthur weer in zijn eigen warme mandje,heerlijk!!
Terugkijkend,het was weer een prachtig festival,mooie muziek en een prima sfeer.
Volgend jaar zeker weer van de partij!!!
Een reactie posten