woensdag 15 januari 2014

JUNIOR WELLS (9-12-1934 _ 15-1-1998)


Junior Wells geboortenaam Amos Blakemore, was een blues zanger en harmonica speler uit Chicago en heeft gespelt met o.a Muddy Waters ,Buddy Guy,Bonnie Raitt ,The Stones ,Van Morisson en vele anderen.

Junior Wells leerde harmonica spelen van een andere legendarische artiest ,Little Junior Parker,voor hij op 12 jarige leeftijd naar Chicago vertrok.

In 1950 deed hij auditie bij de gitaristen Louis en David Meyers , hij werd aangenomen en de band The Deuces was geboren. toen ook drummer Fred Below zich bij hun aansloot veranderde zij hun naam in The AcesJunior Wells BuddyGuy A.C.Reed Little by Little
Live in Chicago (1974)

In 1952 verving Junior Wells Little Walter in de Muddy Waters Band
Dit betekende niet het einde van de The Aces . De band begeleide Junior Wells tijden zijn sessies voor States Records. het leverde prachtige bluesnummers op als Hoodoo Man," "Cut That Out," en ronkende instrumentals als "Eagle Rock"en "Junior's Wail."


Junior Wells Buddy Guy
Liveat Algarve Jazz (1978)

Nog meer vuurwerk het volgende jaar,het prachtige "So All Alone" en het stevige "Lawdy! Lawdy!" (Muddy Waters deed mee op gitaar)

In 1957 ging Junior Wells samenwerken met producerMel London . Dat resulteerde in mischien wel Wells beste werk. "I Could Cry" en het rock & rollerige "Lovey Dovey Lovely One" in 1957; de nationale R&B hit "Little by Little" (met Willy Dixon op vocals ) in 1959, en de R&B klassieker "Messin' with the Kid" in 1960 (prachtig gitaarwerk vanEarl Hooker ). Wells's harmonica spel¨en zijn zang was in deze periode op zijn top .


Junior Wells Buddy Guy Dave Meyers
Crying Shame(1970)

Met Bob Koester als producer maakte Junior Wells all-time classic LP voor Delmark in 1965. HooDooManBlues ,deze leek opgenomen in de huiskamer terwijl het toch echt een studio opname was. Met Buddy Guy op leadgitaar maakte Welss zijn definitieve versies van "Snatch It Back and Hold It," "You Don't Love Me," en "Chittlin' Con Carne."


Junior Wells Jimmy Johnson Buddy Guy Dave Meyers Ody Payne
Messin with the kid (1978)

Junior Wells kwam voor de tweede maal de nationale R&B lijsten binnen met een James Brown getint funkyachtig nummer "You're Tuff Enough," voor Mercury's Blue Rock label. De bluespuristen waren hier niet zo blij mee maar de R&B fans vonden het allemaal prachtig.Zijn door blazers ondersteunde single voor Bright Star, "Up in Heah," in 1966 werd lokaal een hit.


Junior Wells Otis Rush Fred Below
The Hoo Doo Man (1966)

Op platengebied werd het in de 70ties wat rustig rondom Junior.
Hij bleef wel regelmatig optreden en verzorgde met Buddy Guy het voorprogramma van de Rolling Stones tijdens een wereldtournee.Junior wells & Bonnie Raitt
Chicago (1974)

Hoewel Junior Wells tot het eind van zijn leven bleef optreden werden er niet veel platen meer opgenomen.De paar die hij wel opnamen waren vrij teleursstellend.
Tijdens zijn laatste studio session in 1997 echter klonk Junior Wells weer als herboren en dat resulteerde in het album Come One In This House
Het album won de WC Handy Blues Award voor Traditional Blues Album in 1997.


Junior Wells Muddy Waters
Hoochie Coochie Man Montreux(1974)

Ondanks dat er in de zomer van 1997 lymphklierkanker bij Junior Wells werd ontdekt bleef hij nog regelmatig optreden.
Door een hartaanval raakte hij echter in een coma,hij bleef daarin tot zijn overlijden op 15 Januari 1998

Junior Wells (9-12-1934 15-1-1998)

Een reactie posten