maandag 6 juli 2020

The Outsiders (Holland) - The singles.

  The Outsiders was een Amsterdamse nederbeatband onder aanvoering van zanger Wally Tax. De band werd door Tax in 1960 opgericht toen hij 12 jaar was. In eerste instantie speelde de band voornamelijk in Amsterdamse gelegenheden. Later toerden de Outsiders door het hele land.

                                                You Mistreat Me/Sun Going Down  
        
  The Outsiders speelden in het voorprogramma van het tweede optreden van The Rolling Stones in Nederland. Vanwege de chaos in 1964 in het Kurhaus organiseerde Paul Acket die toen in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch, op 26 maart 1966. Hitweek (het vakblad voor langharig werkschuw tuig) schreef dat The Outsiders beter waren dan de Stones en veel fans waren het daarmee eens. De Outsiders braken vervolgens landelijk door.(Wikipedia)

                                         Felt That I Wanted To Cry/I Love Her Still I Always Will

  De band had al een platencontract bij het OpArtlabel van Muziek Expres en namen You mistreat me en I Love Her Still, I Always Will op. Het werden geen hits, maar ze leverden de groep wel een contract bij platenmaatschappij Relax van Willem Duys op. Het erop volgende Lying All The Time belandde hoog in de hitparade, gevolgd door Touch, het bekendste nummer van The Outsiders. Andere hits zijn Keep On Trying, Monkey On Your Back en Summer is here.

                                           Lying All The Time

  De stijl van The Outsiders was veel meer garagerock dan typische Nederbiet. De eerste langspeelplaat van The Outsiders bevatte naast studio-opnames ook live-opnames. Die waren op 17 februari 1967 opgenomen in Beatcentum 'De Schuur' in Breda. GTB Bakker's mobiele 8-sporenstudio was ter plaatse en nam in een dag de LP op. Dat was een primeur in Nederland. Een verslag vind je in "Outsiders door insiders" beschreven. De band trad op in Parijs in het voorprogramma van Little Richard. Zanger Wally Tax had inmiddels ook solo een aantal successen.

                                            Keep On Trying
 Rond 1968 naderde het einde van de band snel, nadat Krabbendam in 1967 uit de band was gezet en Rammers midden 1968 uit eigen beweging naar CCC Inc. vertrok. Ze werden door multi-instrumentalist Frank Beek vervangen en de groep maakte nog één LP, C.Q. In 1969 hield de band op te bestaan en ging over in de band Tax Free.

                                            Touch
De voormalige leden van The Outsiders waren in de jaren 90 van elkaar vervreemd en onderhielden geen contact meer. Het project van Jerome Blanes om een officiële biografie te schrijven heeft ze weer bij elkaar gebracht. Gelijktijdig met de uitgave van de biografie ondernamen The Outsiders in 1997 een grootscheepse reünietournee. Ton Krabbendam werd toen vervangen door Pieterjan Stuffers.

                                           Monkey On Your Back

De biografie bevat een bijna dag-tot-dagverslag van de geschiedenis van de band, een volledige discografie, een bijna complete concertagenda, een lijst van gebruikte instrumenten per opgenomen song en een voorwoord van gitarist Ronnie Splinter. Het boek kwam tot stand met hulp van alle bandleden, managers, familieleden, soundengineers, fans, enz. Het kreeg goede recensies in Muziekkrant Oor en was tweemaal het boek van de maand. Een Engelse vertaling werd in 2008 uitgebracht bij www.lulu.com.

                                                             
                                           Summer  Is Here
   Nadat Tax de band eind 1997 verliet en werd vervangen door Edwin de Boer, volgde in 1998 een toer met oude en nieuwe nummers. Aan alle geruchten over een nieuwe reünie van de groep kwam abrupt een einde in april 2005, toen Wally Tax overleed. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar er werd gedacht aan een overdosis medicijnen of een epileptische aanval.

                                            Don,t You Worry About Me

 Tom Krabbendam heeft na zijn periode bij The Outsiders nooit meer gespeeld en is toen (weer) als houtbewerker actief geworden. Met zijn eerste vrouw, met wie hij twee kinderen had, is hij eind jaren 70 naar Noord-Groningen verhuisd, waar hij zich toelegde op het maken van onderdelen voor houtzaagmolens. Na zijn scheiding is Krabbendam opnieuw getrouwd, en ook uit dit huwelijk kreeg hij twee kinderen. Hij is op 28 januari 2012 te Woltersum bij houtzaagmolen De Fram tamelijk onverwacht overleden aan een hartaanval, 63 jaar oud.

                                           Cup Of Hot Coffee

Splinter is op 19 mei 2013 op 64-jarige leeftijd overleden. Appie Rammers en Leen Busch waren van april 2015 tot begin 2017 weer actief met Tax & The Outsiders. Rammers heeft anno 2018 een eigen rock-'n-rollband, Br Double You, waarmee hij voornamelijk in Friesland optreedt.

                                           I Don,t Care
                                                                           
Volgens mij hebben The Outsiders twee maal in Zeeland opgetreden,een keer in hetVlissingse Cafe Michieltje met zanger Wally Tax op de bar? Heb ik van horen zeggen was daar helaas niet bij.Het andere optreden vond plaat in Goes (Schuttershof) waar ik wel bij was.Ondere de indruk van die wat kleine magere kereltjes met erg lang haar.En natuurlijk een geweldige en leuke frontman Wally Tax o.a op dwarsfluit.Voor mij een van de eerste grote "live" optredens,en is mij altijd bijgebleven.

                                              Do You Feel Allright


           Wally Tax - Leendert Busch - Appie Rammers - Ronnie Splinter - Tom Krabbendam




Geen opmerkingen: