Zoeken in deze blog

donderdag 20 mei 2010

Neil Young - Jones Beach MusicTheater, Wantagh New York 16-4-1989

18 mei is Neil Young begonnen met zijn solo toer door Canada en de VS.Vanmiddag het eerste concert beluisterd(Rust Radio) ,en verrassend,niet alleen akoestisch maar ook behoorlijk elektrisch.Hopenlijk komt hij in het najaar deze kant op.
Hieronder fragmenten van zijn solotoer uit 1989.Ook dit was voor die tijd toch wel bijzonder,met zijn draadloze microfoon gebruikte hij het hele podium,af en toe begeleid door Ben keith.


Sugar Mountain

Neil schreef dit nummer in 1964 op zijn 19de verjaardag.Kort hiervoor had hij zijn band The Squires verlaten.Hij nam het nummer op met een Sony Home Tape recorder in Michigan
Het is de B-side van Neil,s eerste single als solo artist, "The Loner." Het was ook de B-side van verschillende andere singles, maar het kwam nooit uit op eeen van zijn albums behalve dan op zijn Greatest Hits album Decade


Pocahontas
Van het album Rust Never Sleeps
Neil heeft altijd wat met indianen gehad,regelmatig staat er tijdens optredens een totumpaal op het podium.Laat de indianen leven in hun eigen cultuur is het pleidooi dat regelmatig in zijn werk terugkomt.In zijn Buffalo Springfield periode werd hij wel bestempeld als de ,,Hollywood Indian,,


Powderfinger
Ook van het album Rust Never Sleeps.
Dit nummer is o.a gecoverd door The Cowboy Junkies.Vaak zijn Neil Young nummers een soort miniatuurfilmpjes.Dit nummer is daar een mooi voorbeeld van.De ik figuur is al overleden en doet zijn verhaal over de Amerikaanse burgeroorlog. Ook in dit nummer komt de indianenproblematiek aan de orde.

Woensdag j.l 21 jaar na bovenstaande opnames Neil ,,still going strong,,
Live at Shea's Performing Arts Center, Buffalo NY.


Hey Hey ,My My (Into the Black)

dinsdag 18 mei 2010

Natalie Merchant

De band 10000 Maniacs zag ik jaren geleden eens optreden op een festival in Belgie.
Zeer onder de indruk,vooral van zangeres Nathalie Merchant ,wat een prachtige stem!Korte tijd later ging de band uit elkaar,de solo carriere van Nathalie zijdelings gevolgd ,maar de laatste jaren verdween ze toch helemaal bij mij uit beeld.Tot ik dit filmpje van haar tegenkwam op het net.Promofilm voor haar nieuwe album ,en gelukkig ,ze kan nog steeds heel mooi zingen.The Official Nathalie Merchant Website
http://www.nataliemerchant.com/

maandag 17 mei 2010

Van Morrison Why Must I Always Explain

Unlike other songs where Morrison has denied partly or wholly that the material was autobiographical, he has always admitted that this song is his answer to press, critics and fans about the demands of his life as a musician. He has explained that the song was "about these people who are non-producers, and who set themselves up as authorities on the people that are doing the work, like me...They become authorities, even though they know nothing about it."


Why Must I Always Explain from the Album Hyms To The silence
Live at the Barbican York 10 Jan.2003
Big hand for the band!!
Mat Holland -Trompet,Mat Winning -Sax,David Hays-Bass,Bobby Irwin-Drums,Ned Edwards-Gitaar,Gavin Povey-Organ

In an interview with Victoria Clarke in 1993, he expressed that: "I don't really want to have to explain myself because I'm not really interested in doing that. If I was I would be somebody else. I'd be a politician or a celebrity. What I'm saying is, I'm just me. I make the records, I make this music and that's it, you know." The song contains the lines: "It's not righteous indignation that makes me complain/It's the fact that I always have to explain".


Why Must I Always Explain.
------------------------------
Have to toe the line, I've got to make the most
Spent all the years going, from pillar to post
Now I'm standing on the outside and I'm waitin' in the rain
Tell me why must I always explain

Bared my soul to the crowd eh but oh what the cost
Most of them laughed out loud like nothing's been lost
There were hypocrites and parasites and people that drain
Tell me why must I always explain

Why, why must I always explain
Over and over, over again
It's just a job you know and it's no sweet lorraine
Tell me why must I always explain (alright)

Well I get up in the morning and I get my brief
I go out and stare at the world in complete disbelief
It's not righteous indignation that makes me complain
It's the fact that I always have to explain

I can't be everywhere at once, there's always somebody to see
And I never turned out to be the person that you wanted me to be
And I tell you who I am, time and time and time again
Tell me why must I always explain

Well it's out on the highway and it's on with the show
Always telling people things they're too lazy to know
It can make you crazy, yeah it can drive you insane

zondag 16 mei 2010

Randy Newman at BBC 4 (Repost)

Randall Stuart (Randy) Newman (Los Angeles (Californië), 28 november 1943) is een Amerikaans componist en zanger. Hij bracht meer dan 35 albums uit. Hij schreef ook diverse soundtracks voor films.

..
Short People
Newman groeide op in een muzikaal beroemde familie. Zijn ooms Alfred, Lionel en Emil waren gerespecteerde filmcomponisten. Zijn vader Irving schreef een song voor Bing Crosby. Newman werd op zijn zeventiende jaar professioneel songwriter voor een uitgever in Los Angeles. Toen hij met hulp van zijn vriend Lenny Waronker een platencontract bij Reprise kreeg, stopte hij als broodschrijver en richtte zich op een carrière als singer/songwriter.
..
Sail Away
Zijn orkestrale debuut in 1968 a.k.a. Randy Newman was niet direct een succes in verkoopcijfers, maar de nummers van het album werden binnen korte tijd door diverse artiesten op de plaat gezet. Met zijn volgende album 12 songs uit 1970 oogst Newman alom lof. Gedurende de jaren zeventig maakt hij diverse platen, waaronder Sail Away, Good Old Boys en Little Criminals.
..
Love Story
Kenmerkend voor zijn hits zijn de bijtende satirische teksten, zoals God's Song van het album Sail Away. Daarin laat hij zeggen waarom God zoveel van de mensen houdt, hoewel hij de steden platbrandt en hun kinderen afneemt. De mensen zeggen dat ze gezegend zijn met zo'n Heer. You must all be crazy to put your faith in me! That's why I love mankind!. Diverse malen wordt Newman bekritiseerd of zelfs voor de rechter gedaagd vanwege cynische teksten die door veel Amerikanen verkeerd begrepen worden. De tekst van Short people schiet bij veel kleine mensen in het verkeerde keelgat
..
Marie
Vanaf de jaren tachtig verdeelt Newman zijn tijd tussen het opnemen van nieuwe albums en componeren voor films. Voor zijn soundtracks en filmsongs ontving hij tot dusver zestien Oscarnominaties. Hij ontving een Grammy Award voor de score van The Natural en een Emmy voor zijn muziek in Cop Rock.
..
I Think it,s going to rain today
Bekend filmwerk uit de jaren negentig van Newman is de muziek voor Toy Story. In 2002 won hij zijn eerste Oscar voor Met het lied If I didn't Have You uit de film Monsters en co.. Newman zegt daarover: The impact of the Oscar lasted about a day and a half.
..
Louisiana 1927

Discography