donderdag 16 augustus 2018

Aretha Louise Franklin (March 25, 1942 – August 16, 2018) R.I.P


Aretha Louise Franklin
(Memphis (Tennessee), 25 maart 1942) is een Afro-Amerikaanse gospel-, soul- en R&B-zangeres


Respect
Als kind zong zij met haar zusters, Carolyn and Erma, in de baptistenkerk waar haar vader dominee was. Haar eerste plaatopnames maakte ze toen ze 14 jaar oud was. Aretha Franklin werd ontdekt door John Hammond en sloot een contract met Columbia Records.



Chains of Fool
Begin jaren zestig maakte ze een paar liedjes die populair werden, met name "Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody". Op 3 januari 1987 werd zij de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame.


Begin jaren tachtig lijkt het alweer voorbij met haar carrière, totdat ze een cover maakt van de Doobie Brothers-hit 'What A Fool Believes'. Vlak daarna is ze te bewonderen in de klassieke John Belushi-muziekfilm 'The Blues Brothers'. Het duurt daarna nog zeven jaar voordat ze de hitlijsten weer haalt, maar dat doet ze dan ook met de gigantische hit 'I Knew You We're Waiting For Me', een duet met George Michael die wekenlang nummer 1 stond in de Top 40. Het nummer werd geschreven door Simon Climie van Climie/ Fisher. In 1994 zong ze nog 'A Deeper Love' voor de bioscoopkraker Sister Act