zaterdag 22 mei 2021

The Beach Boys - God Only Knows (Knebworth 1980)

Een van de mooiste popsongs allertijden?Bij staat hij in ieder geval hoog op de lijst. Hier deze prachtige uitvoering van de band in de originele bezetting


The Beach Boys - God Only Knows (Knebworth 1980)
 Brian Wilson-Dennis Wilson - Carl Wilson -Mike Love - Al Jardine - Bruce Johnston.
 "God Only Knows" komt van het album "Pet Sounds".Het is een compositie van Brian Wilson ,tekst is Tony Asher en Carl Wilson deed ,net als op het filmpje de lead-vocals.



vrijdag 21 mei 2021

Blind Faith - 7 Juni 1969 - Hyde Park London

Na het uiteenvallen van The Cream richtte Eric Clapton in februari 1969 Blind Faith op. Naast Clapton (gitaar) bestond de band uit ex-Traffic toetsenist en zanger Steve Winwood, drummer Ginger Baker en bassist Rick Grech.

De groep kreeg onmiddellijk de status van supergroep, hoewel het voor de muzikanten slechts een muzikaal experiment betrof. De groep nam een album "Blind Faith" op, dat in Europa van een hoes met een naakt 11-jarig meisje was voorzien. In Amerika kreeg het album een kuise uitvoering. Opvallend is verder, dat vooral Steve Winwood zijn stempel op deze elpee zette.



In Engeland vond slechts één optreden plaats: 7 Juni 1969 in het Londense Hyde Park De beelden zijn van dit optreden



Precense of the Lord


Sea of Joy 

Jammer dat de vioolsolo van Rick Grech hier ontbreekt.

Na het concert in Hyde Park ging de groep op tournee door de Verenigde Staten van Amerika. Gepromoot als de "Ultimate Supergroup" speelde Blind Faih in New York in de Madison Square Garden, waarna ook in andere staten concerten volgden.
In september 1969, na afloop van de Amerikaanse tournee, werd Blind Faith ontbonden.






donderdag 20 mei 2021

Instrumentals (guitar) from the Sixties






Natuurlijk zijn de beelden gedateerd,soms zelf lachwekkend (The Chantays)maar de muziek staat nog steeds als een huis.
Uit de beginttijd van Arthurs,Musical Journey.....


Dick Dale & the Del-Tones (Misirlou)
Dick Dale (geboren als Richard Anthony Monsour op 4 mei, 1937, in Quincy, Massachusetts) ook bekend als "The King of the Surf Guitar", is een van de pioniers op het gebied van surfrock en één van de meest invloedrijke gitaristen uit de vroege jaren '60. Dale experimenteerde met galmeffecten en maakte gebruik van custom gebouwde Fender versterkers, inclusief de allereerste 100 watt versterker.

Met zijn band de Del-Tones (bassist Ron Eglit, drummer Ron Fish en gitarist Carl Verhein), werden Dale's live shows lokaal zeer druk bezocht. Het nummer "Let's go Trippin" uit 1961 wordt vaak gezien als het eerste surf rock nummer. Deze werd gevolgd door meerdere lokaal uitgebrachte nummers, zoals "Jungle Fever" en "Surf Beat" welke uitkwamen onder zijn eigen Deltone label. Zijn eerste volledige album was "Surfers' Choice" uit 1962. Dit album werd uitgebracht door Capitol Records en wereldwijd verspreid. Dale verscheen in die tijd vaak in de "Ed Sullivan Show" en meerdere films. Zijn tweede album werd vernoemd naar zijn bijnaam; "King of the Surf Guitar".

Sounds Incorporared (Rinky Dink/William Tell)
Sounds Incorporated, later bekendals Sounds Inc., waren een Britse instrumentale pop groep .
In 1964 werden ze Cilla Black's backing band, en het volgende jaar waren ze de openingsact voor de Beatles tijdens hun wereld tournee,inclusief het concert in New York's Shea Stadium. Hun grootste succes als groep bereikten ze in Australie, waar hun versie van de "William Tell Overture" de tweede plaats in de hitparade bereikte In 1967 vroegen de Beatles Cameron, Holmes, en West (de saxofoonsectie van de band) hen voor de Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band album track, "Good Morning Good Morning".

The Champs waren een rock and roll band, bekend door hun Latin instrumental "Tequila." De song was opgenomen in de Gold Star Studios in 1958 en won in 1959 de Grammy Award voor deBest Rhythm & Blues Recording.


The Chantays(Pipeline) waren een surf rock band uit de vroege jaren60.Bekend van hun instrumentale hit "Pipeline" (1963).Bandleden waren Bob Spickard, Brian Carman (co-writers of Pipeline), Bob Welch, Warren Waters en Rob Marshall .


The Shadows( The Savage) was een instrumentale muziekgroep, actief vanaf de jaren '50 tot begin deze eeuw. Als band legden ze de basis voor de klassieke line-up, bestaande uit een sologitaar, een slaggitaar, een basgitaar en drums. The Shadows was jarenlang de vaste begeleidingsgroep van Cliff Richard en het voorbeeld voor talloze gitaristen, waaronder Tony Iommi, Mark Knopfler, Pete Townshend, Frank Zappa en Brian May.


The Spotnicks
(Amapola) waren een instrumentale rock group uit Zweden,opgericht in1961. Mede bekend door hun "space suit" kostuums op het podium ,en door hun speciale elektrische gitaarsound Ze hebben 42 albums albums op hun naam staan,verkochten er meerdan 18 million en touren nog steeds .


The Ventures (Walk don,t run)
De instrumentale surfgroep The Ventures werd in 1959 in Seattle opgericht door de gitaristen Bob Bogle en Don Wilson. In 1960 scoorde de groep met Walk Don't Run een wereldhit. De groep bereikte in de jaren 60 met 14 instrumentale singles de Billboard Top-100. Van de Ventures werden meer dan 250 verschillende albums uitgebracht. In 1964 verkochten ze in Japan meer platen dan de Beatles. Ze inspireerden ontelbare gitaargroepen in alle werelddelen, waaronder de bekendste surfband uit de geschiedenis, de Beach Boys, en veel Nederlandse indorockgroepen.



The Jumping Jewels - Dakota
 De Haagse gitaargroep The Jumping Jewels was gebaseerd op de Fender Stratocaster-sound van The Shadows. Vooral ook door toedoen van hun manager Herman Batelaan wist de groep met zijn professionele aanpak een internationale status te bereiken. Met hun zanger Johnny Lion (Jan van Leeuwarden) hadden zij in de periode 1961-1965 een enorm groot succes in Nederland. In de zalen speelden zich vaak wilde taferelen af met hysterische fans.
 De bezetting bestond naast Lion uit Hans van Eijk (sologitaar), Tjibbe Veelo (slaggitaar), Joop Oonk (basgitaar), Frits Tamminga (drums). De laatste werd in 1963 vervangen door Cees Kranenburg jr..


The Tielman Brothers
 De Tielman Brothers was een Nederlandse rockband die ontstond in de jaren veertig en in verschillende bezettingen tot in de 21e eeuw actief was. In haar hoogtijdagen (begin jaren zestig) bestond de groep uit de vier gebroeders Tielman: Reggy (1933-2014), Ponthon (1934-2000), Andy (1936-2011) en Loulou (1938-1994). Ook hun zus Jane (1940-1993) heeft met de Tielman Brothers opgetreden


The Jokers waren een Belgische rockgroep die vooral in de jaren 60 succes had. De groep, afkomstig uit Antwerpen, concentreerde zich vooral op gitaarmuziek.
Grammofoonplaten van deze groep werden tijdens hun meest succesrijke periode, het midden van de jaren 60, over de hele wereld uitgebracht, eerst enkel singles, later ook volledige LP's. Vooral in Japan werd veel materiaal van de groep uitgebracht. Door de jaren heen is er altijd een internationale belangstelling voor hun gitaarmuziek blijven bestaan.

maandag 17 mei 2021

Paul Butterfield Bluesband -Live at Berkeley,California 1Okt.1978

Paul Butterfield Bluesband Reunion Concert at The Greek Theatre

"A Tribal Stomp"

Paul Butterfield-vocals/harmonica,Mike Bloomfield-Guitar,Mark Naftalin-Keyboards,Sam Lay-Drums,Elvin Bishop -Guitar,Roger Troy-bass.

De aankondiging is van Chet Helms ,een legendarisch figuur uit de San Fransisco hippie scene.Hij was de ontdekker van Big brother & The Holding Compagnie met Janis Joplin en organisator van veel concerten.


Born In Chicago

Paul Butterfield (Chicago 17 Dec. 1942 - Hollywood 4 mei 1987) was een Amerikaanse zanger en bluesmuzikant en een van de meest innovatieve mondharmonicaspelers van de Chicago Blues .Butterfield werd geïnspireerd door Muddy Waters Andere muzikanten die zijn stijl hebben beïnvloed waren Little Walter en James Cotton Hij was oprichter van de Paul Butterfield Bluesband


Our Love Is Driftin

Michael Bernard "Mike" Bloomfield (July 28, 1943 – February 15, 1981) Gitarist /Componist.
De in Chicago geboren Bloomfield begint zijn muzikale carrière rond '65, in de groep van Paul Butterfield, waardoor hij enige bekendheid krijgt. Ook is hij te horen op Dylan's 'Highway 61 Revisited'. In '67 verlaat hij de groep om Electric Flag te beginnen, die helaas een kort leven is beschoren. Het volgende project waarbij Bloomfield is betrokken, is het album Supersession, waaraan ook Steve Stills en Al Kooper (voorheen in Blood, Sweat & Tears en Blues Project) meewerken


Shake Your Monymaker

Elvin Bishop (born October 21, 1942) gitarist.
In 1963 ontmoet Elvin harmonicaspeler Paul Butterfield en ze beginnen een band The Paul Butterfield Bluesband.In 1968 gaat Elvin Bishop solo en formeert The Elvin Bishop Group.
Een aantal jaren geleden was ik getuige van een erg mooi concert dat hij gaf in het Arsenaal theater in Vlissingen.En dit jaar stond hij nog op een bluesfestival in Antwerpen.


Get Out My Live Woman

Mark Naftalin speelde van 1965-1968, in the Paul Butterfield BluesBand Na de eerste 4 albums begon hij voor zichzelf en trad op onder de naam Mark Naftalin "Rhythm & Blues Revue" Ook is hij nog steeds aktief bij blues en rock opnamesessies ,solo optredens,producer en als organisator van concerten en fetivals.
Sam Lay (Geb.Birmingham ,Alabama 20 maart 1935 )Lay began begon zijn carriere als drummer van the Original Thunderbirdsdaarna werkt hij met de harmonica player Little Walter .In de 1960s Lay maakte hij platen en trad op met bluesgiganten als Willy Dixon,Howlin Wolf,Eddy Taylor,John Lee Hooker,Junior Wells,Bo Diddly,Magic Sam,Jimmy Rogers,Earl Hooker,Muddy Waters en de Paul Butterfield BluesBand . Bob Dylan , met Lay als drummer, gaf zijn eerste electric-rock concert op het Newport Folk Festival in 1965. Lay speelt ook mee op het Dylan album Highway 61 Revisited .


Paying The Price For Feeling nice

Van bassist Roger"Jerry Roll"Troy is niet veel bekend.Speelde mee ,en trad op met Mike Bloomfield,Nick Graventis,The Electric Flag en de Elvin Bishop Group.

Paul Butterfield Bluesband Live At Newport 1965