Zoeken in deze blog

zaterdag 24 juli 2010

T-Bone Walker (Repost)

Aaron Thibeaux Walker of T-Bone Walker (Linden (Texas), 28 mei 1910Los Angeles (California), 16 maart 1975) was een Amerikaanse bluesgitarist, en tevens een van de meest invloedrijke muzikanten van het begin van de 20e eeuw. Hij is geboren in Linden, Texas als zoon van een Afrikaanse Amerikaan en een Cherokee.

Als een jonge man ontmoette Walker Blind Lemon Jefferson, een andere grote blueslegende, die hem muziek leerde. Walkers debuut was "Wichita Falls Blues" / "Trinity River Blues", opgenomen in 1929 voor Columbia Records. Zijn kenmerkende geluid ontdekte hij zelf pas in 1942, toen Aaron "Mean Old World" opnam voor Capitol Records. Zijn elektrische guitaarsolos waren een van de eerste die men kon horen op moderne bluesopnames, en zijn vandaag nog een standaard

Don,t throw you love on me so strong
De mooiste blues! Wat een stem,en geweldig gitaarspel! Dit vind Arthur heel mooi.

Veel van Walkers muziek is opgenomen van 1946-1948 voor het label Black & White Records, zoals zijn "Stormy Monday Blues" uit 1947 met de beroemde openingszin "They call it stormy Monday, but Tuesday's just as bad". Hij vervolgde met zijn "T-Bone Shuffle": "Let your hair down baby, let's have a natural ball". Beide liedjes worden beschouwd als blues klassiekers. B.B. King zegt dat "Stormy Monday" hem inspireerde om gitaar te leren.


Stormy Monday Blues

Gedurende heel zijn loopbaan werkte hij met de top van de muzikanten, zoals Teddy Buckner (trompet), Lloyd Glenn (piano), Billy Hadnott (bas) en Jack McVea (tenor sax).

Na zijn werk voor Black & White, werkte hij van '50 tot '54 voor Imperial Records (bijgestaan door Dave Bartholomew). Walkers enige opname in de 5 daarop volgende jaren was T-Bone Blue, opgenomen over drie weidverspreidde sessies in 1955, 1956 en 1959, en uiteindelijk uitegegeven door Atlantic Records in 1960.


Jazz at the Philharmonic T-Bone Walker met de band van Dizzy Gillepsie en Clark Terry

In de vroege jaren '60 ging het wat minder metWalkers carrière , desondanks verscheen hij op het Amerikaanse Folk Blues Festival in1962 met Memphis Slim en anderen. Enkele albums volgden nog, zoals I Want a Little Girl, en Good Feelin', waarvoor hij een Grammy won in 1970.


T-Bone Walker & BB. King Sweet Sixteen Twee giganten op een podium!

T-Bone Walker stierf in 1975 op 64-jarige leeftijd, en werd begraven in Inglewood Park Cemetry in Californië, Inglewood

woensdag 21 juli 2010

Neil Young Sleep With Angels


Neil Young- Sleep With Angels (Rock am Ring 2005)

Neil Young wist dat Kurt Cobain(Nirvana)een drugprobleem had,en toen hij hoorde dat een overdosis Kurt in Rome bijna fataal was geworden ,probeerde hij via de gebruikelijke kanalen in kontakt te komen met de zanger /gitarist.Dat is waarschijnlijk niet gelukt ,maar ironisch genoeg kwam in de afscheidsbrief van Kurt na diens zelfmoord, wel een citaat voor uit een van Neil, bekendste songs Hey,Hey,My,my "It is better to burn out than to fade away."
Er zijn veel overeenkomsten tussen Danny Whitten (gitarist Crazy Horse) en Kurt Cobain , blonde haren, een tragische voorliefde voor heroïne, singer / songwriter / gitarist kunstenaar en dood voor de leeftijd 30 jaar.

Opgedragen aan Kurt Cobain

"Sleeps With Angels"

She wasn't perfect
She had some trips of her own
He wasn't worried
At least he wasn't alone
Too late
He sleeps with angels
Too soon
He's always on someone's mind
He sleeps with angels
Too late
He sleeps with angels
Too soon

She was a teen queen
She saw the dark side of life
She made things happen
But when he did it that night
She ran up phone bills
She moved around
from town to town
Too late
He sleeps with angels
Too soon
He's always on someone's mind
He sleeps with angels
He sleeps with angels


Kurt Donald Cobain (Aberdeen, 20 februari 1967 - Seattle, ca. 5 april 1994) was een Amerikaans singer-songwriter en musicus, vooral bekend als leadzanger en gitarist van de grungeband Nirvana.

maandag 19 juli 2010

Peer Bluesfestival 2010Het weer was goed,het programma veelbelovend ,dus samen met muziekvriend Leo op weg naar Peer.Bij aankomst kwamen de eerste bekenden alweer tegen,de laatste nieuwtjes uitgewisseld ,en het eerste optreden voor ons was:


Dwayne Dopsie & The Hellraisers(foto Arthur)
Dwayne is de zoon van Zydeco legende Rockin Dopsie .Een uur Zydeco is voor mij in eerste instantie wel wat veel van het goede ,maar de band wist er toch een leuke show van te maken.Een geweldige interaktie met het publiek ,een rondje door de tent,kortom een mooie binnenkomer.

Ik had mijn ,,Arthur,s Musical Journey,,petje op en erg leuk was dat ik door verschillende mensen werd aangesproken over mijn weblogje.

Het volgende optreden was Eli , Paperboy ,,Reed,, ik had er hoge verwachtingen van en hij maakte het volledig waar.

Eli,,Paperboy,,Reed (foto Arthur)
,,Witte,,Soul van de bovenste plank!Eli is een zanger die de stemmen van zowel Sam Cooke, Otis Redding James Brown als Wilson Pickett weet te benaderen.Begeleid door een prima band ,zet hij een geweldige show neer.Wij hebben er zeer van genoten.

Peer Rythm& blues heet dit festival ,maar vanmiddag kun je het beter soul festival want ook bij de volgende act voert de ,,soul,, de boventooon.


Booker-T.Jones(foto Arthur)
Vanaf nu alleen maar levende Legendes op het podium. Booker T. Jones is de man met het allerbekendste orgel ter wereld: Green Onions, Hip Hug Her, Time Is Tight, Soul Limbo, Melting Pot…iedereen kent deze melodieën en kan ze, veertig jaar na datum nog altijd vlekkeloos meefluiten. In tegenstelling tot de volgende optredende artiest een zeer vriendelijke verschijning .Had hem al een paar keer in aktie gezien met Neil Young maar het blijkt dat hij ook nog aardig kan zingen.Hoogtepunten ,Take me to the river,natuurlijk Dock of the Bay ,Soul Limbo ,kortom een heerlijk optreden!

En dan nu ,Van Morrison! ik denk niet dat hij nog een keer teruggevraagd word.Als je tegen een Belg zegt dat hij geen bier mag drinken heb je een probleem!


Jay Berliner (warming up)foto Arthur
Gemengde gevoelens naar aanleiding van het optreden Van.Als je twee uur van tevoren aankondigt dat tijdens het optreden van Van Morrison de bars worden gesloten dan scoor je ,zeker in Belgie geen punten.een belachelijke maatregel natuurlijk .In een zaal als de H.M.H kan ik me er nog wat bij voorstellen ,maar op een festival als dit kan je dat niet maken.Het gevolg ervan was een een deel van het publiek zich tegen Van keerde en tijden zijn opkomst er een geweldig fluitconcert losbarste en er zelfs enkele voorwerpen naar het podium gegooid werden.Ik zag het hele optreden al in duigen vallen ,maar tijdens Brownwed Eyed Girl ging het proVan gedeelte van het publiek massaal meeklappen en zingen en kon het concert echt beginnen.St. James Infirmary,prachtig maar Van was chagerijnig,behalve Ritchie Buckley kreeg iedereen op zijn donder.Fairplay was prachtig,een schitterende uitvoering van Moondance in een volgens mij nieuw arrangement.Jay Berliner werd afgesnauwd ,ELECTRIC!!!onverstoorbaar verwisselde Jay tijdens het nummer naar de elektische gitaar,wat een geweldige gitarist!!Into the Mystic ,een van mijn favoriete Van nummers ,ook in een nieuwe uitvoering,erg mooi,de dame die naast me stond raakte geemotioneerd ,zo mooi vond ze het.David Hayes had ook een slechte avond,kreeg zijn staande bas niet goed gestemd ,met regelmatig boze blikken van Van tot gevolg.Daarna begon de band op stoom te komen,te tijd vloog om en na ong.1uur 15 was het afgelopen.Eindconclusie ,zeker niet een van zijn beste optredens,maar wel een van zijn spannendste!


foto Arthur
Genoeg stof voor de nabespreking,samen met de echte VanFan ,onder het genoegen van een Belgies biertje(toen mocht het weer)en we waren het met elkaar eens,wat is het toch een vervelend manneke die Van,maarja,die muziek,he?Canned Heat
Dat het onderschrift bij de huidige bezetting van Canned Heat afgekort wordt als WRL of voluit ‘Woodstock Reunited Lineup’ zegt veel over deze band.Alan Wilson, Bob Hite en Henry Vestine zijn overleden,maar Fito de la Parra,Larry Taylor en Harvey Mandel aangevuld me de nieuwste aanwinst Dale Spalding. zetten de Canned Heat traditie voort. Ik moet zeggen ,de heren zien er wel erg bejaard uit(net de rollator ontbrak nog)maar hun grote hits,Going up The Country,Lets work togheter,en‘On The Road Again’
waren toch voldoende om te tent op zijn kop te zetten.Een mooie afsluiter van een toch weer bijzonder gezellig festival.Hieronder nog een paar sfeerbeelden......

zondag 18 juli 2010

Ane 65 jaar!!!


Zondag 18 juli viert de legendarische "taper' Ane Smittenaar zijn 65ste verjaardag.
In meer dan 40 jaar heeft deze
bijzondere Leidenaar meer dan 1500 optredens voor het nageslacht vereeuwigd. In het begin alleen op tape, de laatste
jaren ook op dvd. De geluidskwaliteit van zijn opnamen hebben hem wereldfaam bezorgd. Alle belangrijke nationale
en internationale pop/rock en bluesbands zijn in zijn inmiddels zeer omvangrijke catalogus verzameld.Het mooie ervan is dat dat iedereen ervan kan meegenieten via de downloadsite Dimeadozen http://www.dimeadozen.org/index.php
In plaats van het grote geld te kiezen heeft Ane slechts een missie: een eeuwige zoektocht naar een nog beter geluid.
Zijn live opnamen klinken tegenwoordig dan ook fenomenaal.Natuurlijk maak ik ook dankbaar gebruik van al die prachtige geluid en filmfragmenten voor mijn weblog en ik ben Ane dan ook zeer dankbaar.Hieronder een kleine selektie uit Ane,s verzameling.


Eric Steckel met Bas Paardekoper & the Blue Crew(Feels like Home)
De Boerderij 02-12-2010
De avond tevoren speelde Eric in mijn favoriete bluescafeetje (De Viersprong),een klein ventje maar een groot talent!


Brainbox (Reason to Believe)Het reunie optreden van deze prachtige band gemist,maar dan is er altijd nog Ane met een prachtige registratie van het concert in De Boerderij op 12Febr 2010


Po Girl (Q-Bus Leiden 29-04-2010)
Zeer originele band.De twee voornaamste zangeressen en tekstschrijvers Awna Teixeira en Allison Russell zijn echte soulmates en produceren werkelijk hemelse samenzang.Bovendien zijn het ook nog multi-instrumentalisten want tezamen spelen ze gitaar, banjo, klarinet, accordeon, elektrische bas, staande Gutbucket bas, harmonica, glockenspiel en wurlitzer.Natuurlijk was Ane van de partij om het concert in het Leidse Q-Bus te registreren,en wat mij betreft een van zijn mooiste!


Nels Andrews (Q-Bus 6-10-2009) In dezelfde week speelden Nels en Ana Egge in Theater de Wegwijzer .Natuurlijk was Arthur van de partij ,mooi concert !


David Olney & Sergio Webb Covington Girl(Q-Bus Leiden 06-02-2010)
Zoals mijn bloglezers wel weten ben ik een fan van David.Verschillende optredens van hem meegemaakt ,en nu dankzij Ane compleet op film!


Ane,GEFELICITEERD,NOG VELE JAREN EN ,,KEEP UP THE GOOD WORK!,