Zoeken in deze blog

donderdag 22 augustus 2019

John Lee Hooker at the Smithsonian Folklife Festival, July 1983.

John Lee Hooker (Clarksdale (Mississippi), 22 augustus 1917 - Los Altos (Californië), 21 juni 2001)

Mooi,zeer relaxt optreden van John Lee Hooker op het op het Smithsonian Folklife Festival in 1983.
De soms wat wiebelige beelden komen uit het archief van Alan Lomax.


It Serves Me Right to Suffer


Hij werd geboren in Clarksdale, Mississippi in een muzikale familie, en als neef van Earl Hooker.
Ook al stotterde hij in gewone gesprekken, wanneer hij zong, viel dat niet op. Zijn half-gesproken zangstijl werd zijn handelsmerk. Zijn muziek was ritmisch vrij, een eigenschap die teruggevonden wordt bij veel van de akoestische Delta Blues-muziek.
Aangetrokken door fabriekswerk verhuisde Hooker naar Detroit in 1943, waar hij zou blijven tot in 1969. Hij voelde zich perfect thuis in de nabijheid van de blues-saloons in Hastings Straat, dé plaats in Detroits oostkant voor entertainment voor zwarte burgers.


I Cover the Waterfront/Worried Life Blues


Hooker begon zijn carrière in 1948 met de hitsingle "Boogie Chillen", opgenomen in een studio nabij de Wayne State Universiteit. Hij voerde vooral solo liedjes uit; hij werd populair bij de blues-aficionados, folkfans uit de vroege jaren 60, en bekoorde ook het witte publiek. Ook bood hij de jonge folk hero Bob Dylan indertijd een aantal kansen.
In 1989 begon hij een groepssessie met een aantal muzikanten, onder wie Bonnie Raitt en Carlos Santana, om The Healer op te nemen - dat een Grammy won — een van de vele prijzen. Daarnaast werkte hij samen met onder anderen Miles Davis, Bonnie Raitt en Los Lobos. Hooker heeft ook verscheidene liedjes opgenomen met Van Morrison, zoals Never get out of these blues alive, The healing game en I cover the waterfront. Ook trad hij verscheidene keren op met Van Morrison, waarvan sommige nummers op het live-album A night in San Francisco te vinden zijn.


Maudi,I Miss You So

 John Lee Hooker heeft gedurende zijn leven meer dan 100 albums opgenomen. De laatste jaren van zijn leven vertoefde hij rond de baai van San Francisco, in Californië, waar hij een nachtclub toestemming had gegeven om de naam Boom Boom Room te gebruiken, naar één van z'n hits.
Hookers laatste opname vond plaats met de Italiaanse zanger Zucchero in de lente van 2001. Voor diens nummer "Ali D'Oro" (lett. Gouden Vleugels), van het album Shake, zong de bluesman nog het refrein in: "I lay down with an angel."

 Hooker werd ziek vlak voor hij aan een tour door Europa wilde beginnen, in 2001. Hij stierf niet lang daarna op 83-jarige leeftijd. Hooker liet acht kinderen, negentien kleinkinderen en vele achterkleinkinderen na.
John Lee Hooker R.I.P.John Lee Hooker - Tupelo Blues

     Tupelo is a city in the state of Mississippi, which is best known for being the birthplace of Elvis Presley. John Lee Hooker recorded the original version of this song in 1959, which chronicles a flood in Tupelo, 20 years previously. Said Hooker: "People never forgot it. So when I grew up and got famous, I wrote about it and it brought back memories to a lot of people. "
                                                   

John Lee Hooker - Tupelo Blues door  morrisanddylan


Did ya read about the flood?
Happened long time ago
In Tupelo, Mississippi
There were thousands o' lives
Destroyed
It rained, it rained
Both night and day
The poor people was worried
Didn't have no place to go
 Could hear may people, cryin' "Lord, have mercy"
'Cause You're the only one that we can turn to"
Happened a long time ago
A little town
Way back in Mississippi
In Tupelo
There was women, and there was children
They were screamin' an' cryin'
Cryin', "Lord, have mercy
You're the only one now, that we can turn to"
 Way back down in Mississippi, a little country town
I know ya read about it
'Cause I'll never forget it
The mighty flood in Tupelo, Mississippi
Been years ago
Lord, have mercy
Wasn't that a mighty time?
Tupelo's gone

                                                          

ABC Breaking News | Latest News Videos