Zoeken in deze blog

woensdag 21 mei 2008

BOB MARLEY

Robert Nesta (Bob) Marley (Nine Miles, 6 februari 1945Miami, 11 mei 1981) was een Jamaicaans reggae-artiest.
Op 6 februari 1945 wordt Robert Nesta Marley geboren in Nine Miles, St. Ann's in Jamaica. Vader is Norval Sinclair Marley, een kapitein uit het Britse leger uit Liverpool en moeder is Cedella Booker uit Jamaica. Vlak na zijn geboorte verlaat zijn vader zijn moeder, maar blijft hun wel financieel steunen en komt heel af en toe bij hun langs.

Eind jaren 50 verhuist Bob met zijn moeder naar Trenchtown (West Kingston) om werk te zoeken. Daar brengt Bob veel tijd door met zijn goede vriend Neville Livingstone, die door anderen de bijnaam Bunny krijgt. Samen gaan ze naar muziekles, gegeven door de bekende Joe Higgs en ontmoeten Peter Macintosh. Ondertussen wordt Jamiacaanse muziek steeds populairder in de Cariben.

Toen Bob 16 was wilde hij zijn droom om muziekant te worden laten uitkomen. Jimmy Cliff geeft hem het advies om een auditie te doen bij Leslie Kong, een lokale producer. Daaruit volgt de singles 'Judge Not' en 'One More Cup Of Coffee', maar deze doen het niet erg goed. Al snel gaat Bob weg bij Kong en vormt met Bunny en Peter de Wailing Wailers. De groep wordt geïntroduceerd bij Clemet Dodd van Coxsone en nemen hun eerste singel 'Simmer Down' op, die het best goed doet in Jamaica. Ze nemen nog een aantal nummers op onder het label Coxsone en al snel neemt Bob de leiding over, omdat hij de voornaamste songwriter is.

Op 10 februari 1966 trouwt Bob met zijn vriendin Rita Anderson. De volgende dag vertrekt Bob naar Amerika om zijn moeder die in Delaware woont, te bezoeken. Daar werkt hij een tijdje om zijn muziek te financieren en vertrekt al weer snel naar huis. De muziek van de Wailing Wailers is veranderd van Ska tot Rock Steady. Dit botst met Coxsone die een Ska band wil. Ze verlaten Coxsone en stichten hun eigen label op onder de naam Wail 'N'Soul en veranderen hun band naam in The Wailers. In die tijd wordt Bob en Rita's eerste kindje geboren, Cedalla. Ze brengen een paar nummers uit waaronder 'Bend Down Low' en 'Mellow Mood' en sluiten de zaak. Ze ontmoeten Lee Perry en met zijn hulp produceren ze de nummers 'Duppy Conquerer', 'Soul Rebel', '400 Years' en 'Small Axe'.

In 1970 wordt de groep uitgebreid met Aston 'Family Man' Barret en zijn broer Carleton. Ze zijn erg populair maar nog niet internationaal. Met deze populariteit starten ze een ander label genaamd Tuff Gong, de bijnaam van Bob.

Al snel gaat Bob met Johnny Nash naar Zweden en Londen en neemt het nummer 'Reggae on Broadway' op. The Wailers komen ook naar Londen om het nummer te promoten en moeten daar blijven omdat ze geen geld meer hebben. Dan besluit Bob om naar Chris Blackwell van Island Records Studios te gaan, in de hoop een contract te kunnen sluiten. Blackwell had al gehoord van The Wailers en hoeft er niet eens over na te denken. Hij geeft ze een voorschot van 8000 pond om terug te keren naar Jamaica en een album op te nemen. Dit album is 'Catch a Fire'.

In 1973 geeft Bunny aan niet meer te willen touren, hij wordt vervangen door Joe Higgs. Ze vertrekken naar Amerika omdat ze in het voorprogramma staan van Sly and the Family Stone. Dit zouden 17 shows zijn, maar na 4 shows worden ze ontslagen omdat ze populairder zijn dan de hoofdact. En weer komen ze zonder geld te zitten en komen terecht in San Fransisco. Daar doen ze een live concert voor het radio station KSAN-FM. Dat geeft hun populariteit een behoorlijke duw in de goede richting.
In 1974 wordt de band uitgebreid met Al Anderson en Bernard Harvey.

In 1975 verlaten Bunny Wailer en Peter Tosh de band om solo verder te gaan. Hierdoor wordt de naam veranderd in Bob Marley & The Wailers en de groep uitgebreid met Junior Marvin, Tyrone Downie, Alvin Patterson en komen als backing vocals The I-Threes, bestaande uit Rita Marley, Judy Mowatts en Marcia Griffiths.

Bob Marley komt met het idee om een gratis concert te geven op 5 december 1976 in Kingston's National Heroes Park, als reactie op de ghetto oorlog in Trenchtown. Maar twee dagen voor het concert wordt Bob, Rita en twee vrienden neergeschoten in hun huis. Gelukkig overleven ze het en Bob gaat gewoon door met het concert.

In 1977 loopt Bob Marley een wond op aan zijn teen tijdens het voetballen en dat blijkt later kanker te zijn. Zijn teen moet geamputeerd worden, maar dat wil hij niet. Dat is tegen zijn Rastafari geloof. De Exodus tour wordt afgebroken, maar dit weerhoudt hem niet om muziek te maken. Er komen nog 4 albums uit.
In 1980 worden ze uitgenodigd door de overheid van Zimbabwe om te spelen tijdens de afhankelijkheids ceremonie. Bob zei later dat dit zijn grootste eer in zijn leven is geweest. Ze gaan toch weer aan een tour door Amerika beginnen en op 21 september, tijdens het joggen, zakt Bob in elkaar en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Daar ontdekken ze een hersentumor. Rita wil de tour stoppen, maar Bob wil gewoon doorgaan. Hij speelt een onvergetelijke show op 23 september 1980 in Pittsburgh, maar is te ziek om de tour nog verder af te maken.

Bob is vervoerd naar een ziekenhuis in Miami waar hij op 4 november gedoopt is in de Orthodoxe Ethiopische Kerk. Hij neemt de naam Berhane Selassie aan. Hij vliegt naar Duitsland voor een laatste poging om zijn ziekte te overwinnen, maar dat is geen succes. Hij wil thuis overlijden dus vliegt hij naar Jamaica. Helaas maakt hij de reis niet af en overlijdt op 11 mei 1981 in een ziekenhuis in Miami. Op 21 mei is hij begraven in een Mausoleum in Nine Miles, Jamaica.

zondag 18 mei 2008

Arthur,s Muziekverzameling B (76-80)

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band is een LP uit 1967 van the Beatles. Het album behoort tot de belangrijkste en invloedrijkste albums aller tijden, omdat dit een van de eerste LP's was die zich (mede door de opvallende hoes, innovatieve opnametechnieken, experimenten met nieuwe invloeden uit verscheidene muziekstijlen en -genres) meer neerzette als een artistiek werk dan als een verzameling liedjes. Het album is tevens een van de eerste conceptalbums. De opnamen duurden van 6 december 1966 tot 1 april 1967 (ongeveer 700 uur). Op 1 juni 1967 kwam de LP uit in het Verenigd Koninkrijk.

76 Beatles Sgt Pepper Lonely Hearts ClubBand77 Beatles Anthology Part 1boomp3.com

boomp3.com78 Beatles Anthology Part2

boomp3.com

boomp3.com79 Beatles Anthology Part 3 (mischien wel het op 1 na mooiste Beatle Album)

boomp3.com
boomp3.com
boomp3.com
boomp3.com


80 Beatles Love
boomp3.com
boomp3.com

TEN YEARS AFTER ZIERIKZEE 17-05-2008


Ten Years After de legendarische rockband uit de sixties in Zierikzee. Deze band is nog steeds aktief Alvin Lee doet al lang niet meer mee,maar zijn vervanger Joe Cooch doet zeker niet voor hem onder. Het was dan ook een spetterend optreden in een bloedheet Brogum met een publiek
dat volledig uit hun dak ging De basis van de band is natuurlijk de geweldige rythme sectie Leo Lyons op bas en Rick Lee op drums en de subtiele keyboardspeler Chick Churchill
Hoogtepunten van de avond waren wat mij betreft het prachtige Change the world,Hear me Calling love Like a Man en natuurlijk het onvermijdelijke Going Home.Een mooi en heftig avondje,Arthur heeft nu pijn in zijn hoofd maar het was het wel waard

50000 miles beneath my brainLive at the BB King Bluesclub